Historisk arkiv

Miljøverndepartementet opprettholder strenge krav til gasskraftverk - åpner for ny vurdering senere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 22.06.1999

Miljøverndepartementet opprettholder strenge krav til gasskraftverk - åpner for ny vurdering senere

Miljøverndepartementet har i dag stadfestet SFTs utslippstillatelse til gasskraftverkene på Kollsnes og Kårstø med følgende presisering og tilføyelse:

  • Kravene til NOx-utslippene skal baseres på 12 måneders middelkonsentrasjon for å ta hensyn til variasjoner i utslippene.
  • Utslippstillatelsen for CO2 gjelder fram til et kvotesystem blir iverksatt.
  • Forurensningsmyndighetene er åpne for å foreta en ny vurdering av utslippskravene dersom Naturkraft i lys teknologiutviklingen forelegger SFT en begrunnet anmodning om en ny vurdering. Samtidig bør det fremlegges konkrete alternative tiltak til hvordan og hvor mye CO2- og NOx-utslippene fra gasskraftverkene kan reduseres. Det forventes at Naturkraft redegjør for hvordan de i mellomtiden aktivt har bidratt til teknologiutvikling bl.a. for separasjon og deponering av CO2.

- De planlagte gasskraftverkene vil vanskeliggjøre oppfyllelsen av våre forpliktelser i henhold til Kyotoprotokollen og den forventede nye NOx-forpliktelsen. NOx-utslippene vil dessuten komme i områder som allerede er utsatt for forsuring. Etter en samlet vurdering er jeg derfor kommet til at SFTs krav i forhold til CO2- og NOx-utslippene opprettholdes, med den lemping av NOx-kravene SFT går inn for, sier miljøvernminister Guro Fjellanger.

Siden den type teknologi som SFTs utslippskrav forutsetter, er under utvikling, samt at Naturkraft selv har utsatt investeringsbeslutningen med inntil 2 år, åpner miljøvernministeren for at det på et senere tidspunkt kan foretas en ny vurdering i lys av teknologiutviklingen. Utformingen av et nasjonalt kvotesystem og rammene for de fleksible mekanismene under Kyotoprotokollen vil da også være kommet lengre. Det forventes at Naturkraft, i lys av teknologiutviklingen, forelegger SFT konkrete forslag til hvor mye og hvordan CO2- og NOx-utslip-pene fra gasskraftverkene kan reduseres. Naturkraft må da redegjøre for hvordan de har bidratt til utvikling av teknologi for CO2 -rensing.

Et nasjonalt kvotesystem for bl.a. CO2-utslipp fra gasskraftverk utredes nå. Naturkrafts CO2-forpliktelser i forhold til et kvotesystem og tilpasningen til utslippskonsesjoner, vil følge av hvordan systemet utformes. Utslippstillatelsen for CO2 gjelder derfor fram til et kvotesystem blir iverksatt. I avgjørelsen gjøres imidlertid Naturkraft oppmerksom på at de må være forberedt på å bære de fulle kostnadene ved CO2-utslipp når det implementeres nye virkemidler i forhold til klimagassutslipp.

Det er etablert praksis for å stille strenge miljøkrav til nye anlegg og ny type industri når dette er miljømessig velbegrunnet. Erfaringsmessig bidrar dette til økt satsning på miljøteknologi, og at ny teknologi også blir kommersielt tilgjengelig. Det følger av energikonsesjonen at Naturkraft skal delta aktivt i utvikling av teknologi for separasjon og deponering av CO2, slik at den kan tas i bruk.

Statens forurensingstilsyn (SFT) vedtok 21. januar i år å gi utslippstillatelse for gasskraftverkene på Kollsnes og Kårstø. Dette vedtaket ble påklaget både av Naturkraft og flere miljøvernorganisasjoner. Klagesaken gjelder utslipp av CO2 og NOx. SFT har i sin oversendelse av klagene til MD foreslått en lemping i NOx-kravet ved at det regnes i forhold til 12 måneders middelutslipp i stedet for timesmiddel for å ta hensyn til variasjoner i utslippene, noe MD har tatt til følge i klageavgjørelsen.


Kontaktpersoner:
Rådgiver Trygve Hallingstad - 22 24 60 36
Rådgiver Øyvind Christophersen - 22 24 60 42
Informasjonssjef Eva Nordvik - 22 24 57 18

Lagt inn 22. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen