Historisk arkiv

Miljøvernministeren til kamp mot farlige kjemikalier

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 28.07.1999

Miljøvernministeren til kamp mot farlige kjemikalier

Bedre tilgang på informasjon blir et viktig virkemiddel i kampen mot farlige kjemikalier. De aller farligste kjemikaliene skal fjernes. Næringslivet må ta et større ansvar for å redusere risikoen som bruken av helse- og miljøfarlige kjemikalier innebærer. Dette er noen av punktene i en handlingsplan for helse- og miljøfarlige kjemikalier, som miljøvernminister Guro Fjellanger la fram på en pressekonferanse i dag.

- Spredningen av helse- og miljøfarlige kjemikalier er en av de største miljøutfordringene vi står overfor. En gradvis forurensning av vann, jord og luft, og opplagring av miljøgifter i næringskjedene, er en trussel mot livsgrunnlaget på jorda, matforsyningen og helsen til kommende generasjoner. Farlige kjemikalier kan f. eks. framkalle kreft, allergi eller forstyrre hormonbalansen. Vi må få kunnskap om hvordan kjemikaliene virker over tid, og når de opptrer samlet. Myndighetene ønsker å gjøre sitt, men næringslivet og forbrukere må også ta ansvar for at vi skal lykkes, sa miljøvernminister Guro Fjellanger.

Tiltakene i handlingsplanen baserer seg på tre hovedstrategier fordelt på 10 tiltak:

1)Fjerne de farligste kjemikaliene.
Streng regulering skal brukes for å stanse bruken av de farligste kjemikaliene. Det skal skje gjennom nasjonale reguleringer og internasjonale avtaler. Regjeringens prioritetsliste inkluderer bl.a. hormonhermere som forstyrrer hormonbalansen, kvikksølv, kadmium, bly og klorerte løsemidler. Kontrollen med at det regelverket som allerede finnes, faktisk blir fulgt skjerpes.

2)Vi skal redusere risikoen.
Mindre helse- og miljøfarlige kjemikalier skal inngå i produkter, produksjon og avfall. Næringslivet må ta et større ansvar for å redusere risikoen som bruken av helse- og miljøfarlige kjemikalier innebærer. Bedriftene må erstatte farlige kjemikalier med mindre farlige alternativer gjennom en lovfestet substitusjonsplikt. Myndighetene skal lage en liste over kjemikalier som brukerne bør være særlig på vakt overfor.

3)Vi skal bedre informasjonen.
Alle skal ha tilgang på informasjon om hvilken risiko de utsetter seg selv eller miljøet for når de bruker kjemikalier. Informasjon om helse- og miljøfarlige kjemikalier er også nødvendig for at forbrukere kan velge helse- og miljøvennlige produkter. Hovedansvaret for å gi informasjon ligger hos næringslivet. Myndighetene vil bl.a. bidra til å utvikle åpne databaser for kjemikalieinformasjon og miljøvaredeklarasjoner, i tråd med hva en bredt sammensatt arbeidsgruppe, ledet av Per Anders Stalheim, anbefalte i en rapport som ble overlevert til miljøvernministeren i mai i år.

Handlingsplanen for helse- og miljøfarlige kjemikalier (T-1287) kan bestilles hos:
SFT Trykksaksekspedisjonen 22 57 34 00

Den vil også bli tilgjengelig på ODIN: http://odin.dep.no/md/


Kontaktperson: Hæge Andenæs, telefon 22 24 58 10 - 90 62 43 17

Lagt inn 28. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen