Historisk arkiv

Miljøvirkninger av Kosovo-konflikten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 09.12.1999

Miljøvirkninger av Kosovo-konflikten

Lederen for UNEPs Balkan Task Force, Pekka Haavisto, presenterte i dag rapporten om miljøvirkningene av Kosovo-konflikten for Utenriksdepartementet og Miljøverndepartementet..

Rapporten fra Balkan Task Force (BTF) slår fast at krigen ikke har forårsaket en miljøkatastrofe som sådan. Haavisto konkluderer likevel med at viktige oppgaver må løses i regionen i kjølvannet av krigen. Internasjonale eksperter har identifisert enkeltområder i Serbia hvor det anbefales iverksatt strakstiltak mot helsetruende utslipp til luft og vann fra industrikomplekser.

Norge har bidratt med USD 250.000 til utredningsarbeidet, og deltok i feltarbeidet som ble utført for å kartlegge miljøsituasjonen i regionen. UNEP ønsket også å benytte dagens besøk til å diskutere planer for oppfølgingstiltak med norske myndigheter.

Regjeringen følger opp på Balkan

Balkan Task Force har utarbeidet en grundig dokumentasjon av miljøtilstanden på Balkan, og norske myndigheter vurderer rapporten som en viktig informasjonskilde både for befolkningen på Balkan og for det internasjonale samfunnet som gir støtte til gjenoppbyggingen i regionen

Det ble nylig lagt fram en melding til Stortinget med forslag til hvordan Norge i hovedtrekk kan støtte gjenoppbyggingen i Sørøst-Europa. Her foreslår Regjeringen at det settes av NOK 800 millioner kroner til gjenoppbyggingsarbeidet. Oppfølgingen av Balkan Task Force kan bli sett i sammenheng med denne prosessen.

Informasjon om Balkan Task Force er lagt ut på internett på http://www.grid.unep.ch/btf/


Kontaktperson:
Turid Sand, Miljøverndepartementet, tlf 22 24 59 83
Mona Brøther, Utenriksdepartementet, tlf 22 24 36 20

Lagt inn 9. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen