Historisk arkiv

Nasjonalt anlegg innviet i Brevik

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 04.06.99

Norge kan for første gang håndtere sitt eget organiske spesialavfall:

Nasjonalt anlegg innviet i Brevik

Miljøvernminister Guro Fjellanger innviet fredag 4. juni Norges nasjonale anlegg for behandling av organisk spesialavfall. Anlegget som ligger i Brevik, medfører at Norge for første gang er i stand til å håndtere alt spesialavfall som produseres her i landet. Derved er en viktig miljøpolitisk målsetting nådd. Det er Norsk Avfallshandtering AS (NOAH) som er ansvarlig for behandlingsløsningen som er etablert.

- Med dette er en viktig miljøpolitisk målsetting nådd, og jeg er svært fornøyd med at vi endelig kan starte opprydding og behandling av vårt organiske spesialavfall, sier miljøvernminister Guro Fjellanger.

Det organiske spesialavfallet består bl.a. av løsemidler, oljeholdig vann og slam, maling og lakk, plantevernmidler samt oljeemulsjoner. Frem til i dag har slikt spesialavfall til dels blitt behandlet av Dentor i Larvik, og noe er også eksportert. Som konsekvens av åpningen av NOAH Brevik vil Dentors aktivitet på dette området opphøre. Ved anlegget i Brevik blir det organiske spesialavfallet omgjort til ny energi i form av brensel til Norcems sementovner. En betydelig miljøgevinst oppnås ved at det organiske spesialavfallet erstatter kull, som er en ikke-fornybar og dessuten mindre miljøvennlig ressurs.

NOAHs anlegg i Brevik er dimensjonert for å kunne motta og behandle samtlige 30.000 tonn organisk spesialavfall som årlig genereres i Norge. Anlegget er trolig det mest avanserte i Europa ut fra et helse-, miljø- og sikkerhetsaspekt. Anlegget får fra starten av 25 ansatte.

Det er et Stortingsvedtak fra 1991 som er bakgrunnen for etableringen behandlingsanlegget i Brevik. Stortinget besluttet da opprettelsen av NOAH, og ga selskapet som oppgave å se til etablering av behandlingsløsninger for alt miljøfarlig avfall som genereres i Norge. Selskapet har fra tidligere et i europeisk målestokk unikt anlegg for uorganisk spesialavfall på Langøya utenfor Holmestrand. Anlegget i Brevik kompletterer NOAHs tilbud og innfrir Stortingets målsetting. NOAH eies av Miljøverndepartementet, Norsk Hydro, Statoil, Borregaard, Nycomed, Norske Skogindustrier, Elkem, Dyno, Norcem og Jotun.


Kontaktperson: Eva Nordvik, telefon 22 24 57 18 - 90 99 66 67

Lagt inn 4. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen