Historisk arkiv

Naturressurser og miljøvern avgjørende for politisk stabilitet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 26.05.99

Miljøvernminister Guro Fjellanger i Praha:

Naturressurser og miljøvern avgjørende for politisk stabilitet

- Krigen i Kosovo er en kraftig påminnelse om de konsekvensene en militær konflikt har både for mennesker og miljø, sa miljøvernminister Guro Fjellanger i åpningstalen sin til Økonomisk Forum i OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) i Praha i dag.

- Den øyeblikkelige og enorme utfordringen i Kosovo er de menneskelige lidelsene og flyktningesituasjonen. På lengre sikt er minelegging av jordbruksareal og forurenset drikkevann svært alvorlige problemer som også må løses, sa Fjellanger.

Statsråden la vekt på FNs rolle, og at sikkerhetsbegrepet må bli helhetlig. Miljø-ødeleggelser har ofte negative økonomiske virkninger som i sin tur fører til sosial uro og folkevandringer. Dette kan igjen få sosiale og politiske konsekvenser som ikke begrenses til et land alene.

Fjellanger nevnte også eksempler på miljøtrusler som berører menneskenes framtid, både på globalt og regionalt nivå, blant annet klimaendringer og avskoging. Hun sa at FN må øke sine anstrengelser for å bli drivkraften for bærekraftig utvikling og global sikkerhet. Hun understreket også at UNEP må få sterkere støtte til sitt program for tidlig varsling. Oppfølgingen av FN-konvensjonene, særlig samarbeidet innenfor de regionale ECE-konvensjonene, ble fremhevet som viktig i OSSE-sammenheng.

Talen finnes i sin helhet på
linkdoc022005-090153#dochttp://odin.dep.no/md/taler/1999/990526e.html


Kontaktperson: Liv Westby, telefon 22 24 57 19

Lagt inn 28. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen