Historisk arkiv

Nord-Norsk Energigjenvinning AS får konkurrere på like vilkår

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 07.06.99

Nord-Norsk Energigjenvinning AS får konkurrere på like vilkår

Miljøverndepartementet vil åpne for konkurranse ved behandling av spesialavfall. Før tillatelse gis må NNEG dokumentere at selskapet kan påta seg like vilkår og samme forpliktelser som Norsk Avfallshåndtering (NOAH).

- Jeg mener det er riktig å åpne for ytterligere konkurranse i markedet for behandling av spesialavfall, sier miljøvernminister Guro Fjellanger. - Flere aktører kan medføre lavere priser som igjen kan bidra til høyere innsamlingsgrad. Ved å åpne for nye aktører vil også nyutviklet miljøvennlig teknologi få en mulighet til å vise at den er levedyktig.

SFT har gitt NNEG tillatelse til å behandle inntil 40.000 tonn avfall pr. år, men tillatelsen omfattet ikke forbrenning av spesialavfall og våtorganisk avfall. NNEG har påklaget vedtaket om ikke å få behandle 14.000 tonn organisk spesialavfall.

Departementet legger vekt på SFTs vurdering av mulighetene for at viktige deler av det nasjonale behandlingstilbudet kan falle bort dersom NNEG gis tillatelse til behandling av spesialavfall. Før departementet kan gi tillatelse er det derfor helt nødvendig å ha sikkerhet for at etableringen av NNEG ikke medfører risiko for bortfall av nødvendig behandlingskapasitet. Bare gjennom like betingelser sikres effektiv konkurranse.

Dette innebærer at NNEG må forplikte seg til å kunne motta alle typer organisk spesialavfall, og å sørge for at alt slikt avfall behandles. Departementet ber NNEG dokumenterer hvordan de vil gjennomføre disse forpliktelsene, slik at man har sikkerhet for at Norge ikke blir stående uten tilfredsstillende behandlingsløsninger for organisk spesialavfall.

Miljøverndepartementet har et overordnet ansvar for å sikre at Norge har et robust og helhetlig system for behandling av spesialavfall. Denne målsetningen følger både av forurensningsloven og av internasjonale regelverk som krever at landet har tilstrekkelig nasjonal behandlingskapasitet til å ta hånd om eget farlig avfall. For å nå dette målet opprettet stortinget NOAH som et nasjonalt instrument for behandling av spesialavfall, med plikt til å ta imot alle typer spesialavfall.


Kontaktperson: førstekonsulent Morten Foss, tlf. 22 24 58 43

Lagt inn 8. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen