Historisk arkiv

Norge får beholde strengere kjemikalieregler enn EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 26.03.99

Norge får beholde strengere kjemikalieregler enn EU

EØS-komiteen godkjente i dag at Norge får beholde strengere regler enn EU på kjemikalieområdet. Miljøvernminister Guro Fjellanger og Kommunal- og regionalminister Odd Roger Enoksen er godt fornøyde med revisjonen av EØS-avtalen på dette feltet. Ministrene sier samtidig at det har skjedd en betydelig utvikling i EU på kjemikalieområdet og at avstanden mellom Norges og EUs regelverk nå er liten.

Revisjonsavtalen innebærer at vi i en toårsperiode får videreføre de områdene innenfor kjemikaliefeltet hvor Norge fortsatt har strengere bestemmelser enn EU. Dette er andre gang avtalen revideres siden den ble undertegnet. EUs utvikling og forbedring av sitt regelverk har resultert i at Norges behov for unntak har blitt redusert ved hver revisjon av avtaleteksten på området. Aksept for videreføring av de norske unntakene er for øvrig i tråd med resultatet for de nye EU medlemslandene Sverige og Østerrike, da de hadde en tilsvarende gjennomgang før jul. Resultatet av gjennomgangen i 1998 er nedfelt i en felleserklæring som ble vedtatt i EØS-komiteen den 26. mars 1999.

Unntak videreføres på følgende hovedområder:
· Norge har strengere klassifisering og merking av enkelte helse-/miljøfarlige stoffer
· Norge har lavere grenser for kvikksølvinnhold i knappecellebatterier (batteritype som benyttes i armbåndsur etc.)
· Norge har totalforbud mot asbest
· Norge har strengere regler for merking av løsemidler (YL-merking)
· Norge har strengere krav til utarbeidelse av produktdatablad for farlige kjemiske stoffer, disse gir informasjon til brukerne/arbeidstakerne.


Kontaktperson:
Førstekonsulent Brith Elisabeth Sørlie, tlf. 22 24 58 11
Informasjonssjef Eva Nordvik, tlf. 22 24 57 18

Lagt inn 26. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen