Historisk arkiv

Norge krever internasjonalt regelverk for opphogging av skip i u-land

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 22.02.99

Norge krever internasjonalt regelverk for opphogging av skip i u-land

Norge ber FNs skipsfartsorganisasjon IMO om å utarbeide internasjonale krav som beskytter mennesker og miljø når skip hogges opp i u-land.

- Skipsfartsnæringen har et klart ansvar for å bidra til at opphogging av skip i u-land kommer inn i forsvarlige former. Derfor må saken tas opp i IMO slik at det kan utarbeides et bindende internasjonalt regelverk. Skipsfartsnæringen må ta ansvar for miljøkonsekvensene av sin virksomhet fra "vugge til grav", i likhet med de prinsippene vi arbeider etter for landbasert virksomhet, sier miljøvernminister Guro Fjellanger.

I sitt forslag til IMO peker Norge på at et internasjonalt regelverk for opphogging både må inneholde krav til skipenes miljøtilstand og til sikkerhets- og miljøstandarder på opphoggingsstedene. Norge følger med dette opp sitt initiativ i IMO i denne saken, som vil bli behandlet på organisasjonens møte i sommer. Norge ber om at den får høy prioritet.

Det Norske Veritas har på oppdrag fra Miljøverndepartementet og Norges Rederiforbund nylig lagt fram en utredning som bekrefter tidligere rapporter om at betydelige mengder miljøfarlige stoffer som asbest, tungmetaller, oljerester og PCB er til stede i skip som hogges opp. Utredningen konstaterer også at forholdene for mennesker og miljø på opphoggingsstedene er uforsvarlige.


Kontaktperson:
Atle Fretheim, telefon 22 24 58 13
Lindis Nerbø, telefon 22 24 58 38

Lagt inn 22. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen