Historisk arkiv

Norge tilbyr å fjerne kasserte bildekk i Latvia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 20.05.99

Norge tilbyr å fjerne kasserte bildekk i Latvia

Det er i dag bestemt at Norge skal hjelpe til med å fjerne de kasserte bildekkene som i lang tid har stått på jernbanevogner i Latvia

- Jeg er glad for at Norge kan bistå Latvia med å løse dette noe spesielle avfallsproblemet, sier miljøvernminister Guro Fjellanger. Hun understreker samtidig at Norge ikke er rettslig forpliktet til å fjerne dekkene, men regner med at tilbudet fra Norge kan bidra til at saken nå blir løst. Miljøverndepartementet i Latvia er informert om tilbudet.

Det var i februar i år at myndighetene i Latvia henvendte seg til norske myndigheter og ba om hjelp til å fjerne dekkene. 1600 tonn kasserte bildekk hadde da stått på jernbanevogner i Latvia siden august i fjor. Dekkene skulle opprinnelig eksporteres av et norsk firma til Russland for å brukes som brensel i industrien, men ble ikke tillatt tatt inn i Russland og har derfor blitt stående i Latvia. I mellomtiden har firmaet gått konkurs.

Norge vil nå hjelpe til med å fjerne dekkene, sørge for at de blir tatt hånd om på en miljømessig forsvarlig måte, og betale kostnadene dette medfører. Den mest aktuelle løsningen er å transportere dem til et av de nordiske landene for energigjenvinning.

Tilbudet blir formelt oversendt Latvia gjennom den norske ambassaden i Riga.


Kontaktperson: Atle Fretheim, telefon 22 24 58 13

Lagt inn 20. mai 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen