Historisk arkiv

Norsk natur blir mindre sur

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 1.12.1999

Norsk natur blir mindre sur

Miljøvernminister Guro Fjellanger undertegnet i dag en ny protokoll om reduksjon av forsuring, overgjødsling og bakkenært ozon på en ministerkonferanse i Gøteborg. Den nye protokollen vil føre til at norske vassdrag blir mindre sure, og at behovet for kalking blir redusert. Mer enn 90 prosent av den sure nedbøren over Norge stammer fra kilder i andre land.

-Ved å legge til grunn at naturens tålegrenser ikke skal overskrides, bringer Protokollen oss et viktig skritt nærmere målet om å beskytte natur og helse, sier miljøvernminister Guro Fjellanger.

Utslippene i Europa er betydelig redusert de siste tyve årene, og det har kommet Norge til gode. I sitt innlegg på konferansen roste miljøvernminister Guro Fjellanger de nordeuropeiske landene som har vist størst evne og vilje til å redusere sine luftforurensninger. Mens naturens tålegrenser for forsuring var overskredet på en fjerdedel av Norges areal i 1990, var denne andelen sunket til 19 prosent i 1994. Med full effekt av den nye protokollen vil arealet reduseres ytterligere, og antas å komme ned på syv til åtte prosent i 2010. Imidlertid vil naturens tålegrenser for forsuring fremdeles være overskredet på 35-70 prosent av arealet i Agder-fylkene.

- Dette viser at vi må anstrenge oss ytterligere for å nå våre målsettinger. Det kan bli nødvendig med nye og strengere forpliktelser om å redusere utslippene i framtida, sa Fjellanger på ministermøtet. Norge har påtatt seg å redusere utslippene av svoveldioksid (SO2) med 58 prosent, nitrogenoksyder (NOx) med 28 prosent og flyktige organiske forbindelser (VOC) med 37 prosent sammenlignet med 1990.

- Fra norsk side legger vi stor vekt på de prinsippene Protokollen bygger på. Den effektorienterte tilnærmingen gir reduksjoner i de utslippene som gir størst miljøskade. Prinsippet om kostnadseffektivitet vil sikre at Protokollen kan gjennomføres på rimeligste måte i Europa som helhet. Dette prinsippet blir stadig viktigere, ettersom nye tiltak for å redusere utslippene blir vanskeligere og mer kostbare å gjennomføre, sa miljøvernministeren ved undertegningen av Protokollen.

Det er 33 land som undertegner Protokollen om forsuring. Den gjelder for hele ECE-området, det vil si Europa, USA og Canada. Møtet i Gøteborg markerer også 20-års jubileet for Konvensjonen om langtransportert grenseoverskridende luftforurensning, også kalt sur nedbør-konvensjonen. –De bindende forpliktelsene i protokollene som har vært forhandlet fram etter tett vitenskapelig samarbeid og politiske drøftinger, viser at denne forhandlingsprosessen har vært en suksess i det internasjonale miljøvernarbeidet, framhevet Guro Fjellanger i Gøteborg.

For bakgrunnsinformasjon, se Miljøverndepartementets hjemmeside http://www.miljo.no


Kontaktperson:
Liv Westby. Tlf 22 24 57 19

Lagt inn 1. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen