Historisk arkiv

Ny erstatningsordning for rovviltskade på husdyr

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 02.07.1999

Ny erstatningsordning for rovviltskade på husdyr

Dyreeiere får heretter full erstatning for tap og følgekostnader når husdyr blir drept eller skadet av rovvilt. Gjennom en ny forskrift iverksatte Regjeringen i dag Stortingets vedtak om lovfestet rett til erstatning for rovviltskader.

-Det er viktig at storsamfunnet erstatter de økonomiske tap som den enkelte dyreeier påføres som følge av rovdyr. For å redusere tapene er det viktig at vi lykkes med å gjennomføre effektive skadeforebyggende tiltak, sier miljøvernminister Guro Fjellanger.

Regjeringen har vedtatt at regelverket skal omfatte sau, geit, storfe og hest. Erstatningsregelverket omfatter også gjeterhund, vokterhund og jakthund i bruk under lovlig jakt, lovlig trening eller jakthundprøver. Erstatningsmyndigheten vil fortsatt ligge hos fylkesmannen med Direktoratet for naturforvaltning som klageinstans. Kommunene vil bli trukket aktivt inn i arbeidet med å fremskaffe et godt grunnlagsmateriale for fylkesmennenes behandling av erstatningssøknader.

-Arbeidet med å dokumentere skadene vil foreløpig ligge til fylkesmennene, men det er viktig at dette arbeidet har en lokal forankring, sier miljøvernminister Guro Fjellanger. Stortinget har bedt Miljøverndepartementet vurdere alternative måter å organisere arbeidet med skadedokumentasjon. I samarbeid med berørte parter vil departementet utarbeide et forslag til ny organisering som kan iverksettes fra og med neste beitesesong.


Kontaktperson: Avdelingsdirektør Pål Vidar Sollie, telefon 22 24 58 77

Lagt inn 2. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen