Historisk arkiv

Plutoniumfunn i Norskehavet - Guro Fjellanger tar saken opp med den britiske miljøverministeren, Michael Meacher

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 23.03.99

Plutoniumfunn i Norskehavet

Guro Fjellanger tar saken opp med den britiske miljøverministeren, Michael Meacher

- Jeg finner igjen grunn til å rette oppmerksomheten mot radioaktive utslipp fra Sellafield, skriver miljøvernminister Guro Fjellanger i et brev til den britiske miljøvernministeren Michael Meacher. Et tysk-norsk forskningstokt har målt høyere plutoniumsnivåer enn forventet i dypereliggende lag i Norskehavet. Nivåene representerer ingen helsefare, og vil heller ikke skape problemer for fiskerinæringen. Den britiske miljøvernministeren skal nå ta stilling til endrede utslippstillatelser for Sellafield, gjenvinningsanlegget for radioaktive stoffer.

Stadig større kunnskap om radioaktive stoffers vandringer i det marine miljø, viser at føre vár-prinsippet bør brukes når en slipper ut stoffer som forblir i miljøet i hundrevis av år. Målingene stammer fra et tysk-norsk forskningstokt, og viser at plutoniumsnivået i dyp på 100-500 meter var tre ganger høyere enn nivåer målt på havoverflaten. Egenskaper ved det plutoniumet som er funnet viser at hovedkilden er Sellafield-anleggene. At plutonium kan lekke fra sedimenter i Irskesjøen stemmer overens med tidligere studier finansiert av British Nuclear Fuels (BNFL).

Ny kunnskap om transport og opptak av radioaktive stoffer i havet, tilsier at en bør være spesielt varsom med å slippe ut stoffer som forblir i miljøet i generasjoner fremover, understreker Fjellanger.


Kontaktpersoner:
Fung. avdelingsdirektør Magne Røed, 22 24 59 97,
Statens Strålevern ved avdelingsdirektør Per Strand, tlf. 67 16 25 64

Lagt inn 23. mars 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen