Historisk arkiv

Reduserte miljøkrav til planlegging av nybygg i Oslo

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 21.05.99

Reduserte miljøkrav til planlegging av nybygg i Oslo

Det skal bli lettere å få oppført nye bygg i hovedstaden. Tidligere bestemmelser som var rettet mot uberørte områder ved vernede vassdrag, men som også rammet nybygg langs Akerselva, er nå tatt ut av forskriften om konsekvensutredninger. Den nye forskriften ble vedtatt i statsråd fredag, med umiddelbar virkning.

- Med den nye forskriften ønsker vi å bli mer treffsikre i forhold til prosjekter med konkrete negative miljøvirkninger, sier miljøvernminister Guro Fjellanger. En del kriterier i den gamle forskriften slo negativt ut i Oslo, blant annet gjaldt dette oppføring av nybygg i Nydalen ved Akerselva. Bestemmelsen om utredning av miljøkonsekvensene for tiltak nær vernede vassdrag er derfor endret i forhold til Akerselva og Alnaelva og for mindre viktige friluftsområder. Kriteriene i forhold til størrelsen på bygget er også endret. Det tidligere investeringsbeløpet på 50 mill kroner for bygg og anlegg er endret til et arealkriterium på 7.500 m2. Bakgrunnen for denne endringen er at det var vanskelig å definere størrelsen på investeringsbeløpet. Størrelsen på arealkriteriet gir dessuten rom for oppføring av større bygg enn tidligere, uten pålagt utredning om miljøkonsekvenser.

Derimot stiller den nye bestemmelsen om konsekvensutredninger større krav enn tidligere til saksbehandling og miljøvurderinger for større utbyggingsprosjekt hvor de nevnte endringene ikke gjelder. Dette er i tråd med et nytt EU-direktiv om miljøvurderinger av utbyggingsprosjekt, og bygger også på erfaringer med den tidligere KU-forskriften.


Kontaktperson: Stig Roar Husby, telefon 22 24 59 59

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen