Historisk arkiv

Regjeringen gir mer makt til fylkeskommunen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 16.02.99

Regjeringen gir mer makt til fylkeskommunen

Den statlige detaljstyringen av kommunen og fylkeskommunen er gått for langt. Regjeringen vurderer derfor å oppheve den statlige godkjenningen av fylkesplaner, sa miljøvernminister Guro Fjellanger på regjeringens årlige kontaktkonferanse med fylkeskommunene. Fjellanger mener detaljstyringen gjør det mindre meningsfylt å være folkevalgt i fylkeskommuner og kommuner.

Regjeringen vil gjøre det enklere for folk flest og næringslivet å forholde seg til pålegg og regler, offentlige tjenester og organer. I programmet "et enklere Norge", som ble vedtatt i forrige uke, ønsker regjeringen å gi kommunesektoren større handlingsrom i forhold til statlig styring. En rekke prosesser og prosjekter er nå i gang innen dette satsingsområdet.

Regjeringen har forventninger til at fylkeskommunene selv finner ut hvordan man kan utforske og utnytte mulighetene regionalt. Dagens forvaltningsstrukturer trekkes fram som en hindring, men hindringer kan overstiges, mener Guro Fjellanger. Det er nettopp dette forsøksloven er til for. Miljøvernministeren oppfordrer fylkeskommunene til gjennom praktisk handling å utvikle modeller som kan skape nye organisatoriske modeller. Bokser og piler er i seg selv ingen garanti om økt makt og innflytelse.

Det er heller ikke sikkert at vi har funnet den beste og enkleste mekanismen for å sikre viktige nasjonale mål i arealplanleggingen, sier Fjellanger. Dagens ordning der innsigelser i plansaker blir endelig behandlet i Miljøverndepartementet har fungert siden 1986. Etter mer enn 10 års erfaring bør vi ha grunnlag for å forenkle bestemmelsene. Som ledd i forenklingsarbeidet vil regjeringen vurdere å oppheve den statlige godkjenningen av fylkesplaner.

Signalene til kommunene bør være mer orientert om målene, og mindre om hvordan de skal gjennomføres. Fylkene kan bistå med erfaringer lokalt og regionalt, identifisere problemområder og hvordan de opplever statlig styring.


Kontaktperson: Audun Moflag, telefon 22 24 59 52

Lagt inn 16. februar 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen