Historisk arkiv

Revidert nasjonalbudsjett:

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 10.05.99

Revidert nasjonalbudsjett:

Miljøkriterier for forvaltning av petroleumsfondet Regjeringen foreslår å stille miljøkrav til èn milliard av Petroleumsfondet. I tillegg vil en åpne for aktiv bruk av stemmeretten knyttet til fondets aksjer i saker som omhandler miljø og menneskerettigheter.

-Ved å stille miljøkrav til investeringer fra Petroleumsfondet, gir vi et signal til omverdenen om at vi tar miljøproblemene på alvor. Vi håper at dette kan påvirke andre investorer, slik at stadig flere etter hvert vil stille krav til sine investeringer, sier miljøvernminister Guro Fjellanger

Ved å stille miljøkrav til investeringene, vil en også bidra til mer åpenhet. Regjeringen vil være pådriver for å bedre tilgangen på informasjon om miljøforhold ved enkeltselskapers virksomhet, blant annet gjennom å gi oppdrag til fagmiljøer som har spesialisert seg på dette.

Regjeringen anser èn milliard kroner som en passende størrelse på fondet i denne fasen, og tar sikte på at det første innskuddet skal være på plass i løpet av 2000. Størrelsen på miljøfondet vil bli vurdert på nytt etter tre år, med tanke på en eventuell økning av den innskutte kapitalen. Før kapitalen utvides må man imidlertid foreta en grundig evaluering av resultatene.

Regjeringen vil i tillegg åpne for aktiv bruk av stemmeretten i de selskaper der en investerer midler. Det åpnes derfor for aktiv bruk av stemmeretten knyttet til miljø og menenskerrettigheter.


Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Jon Rørvik, telefon 22 24 57 10

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen