Historisk arkiv

Sjøbasert virksomhet i et verneområde skal skje etter føre-vár prinsippet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 02.07.1999

Stortingsmelding om vern og bruk i kystsonen:

Sjøbasert virksomhet i et verneområde skal skje etter føre-vár prinsippet

Formålet med vern i kystsonen avgjør hvilke næringsaktiviteter som kan foregå i et verneområde. Dette framgår av stortingsmeldingen om vern og bruk i kystsonen. Vern etter naturvernloven er fortsatt bærebjelken i arbeidet med å ta vare på særlig verdifulle naturområder. Regjeringen vil sikre rom både for verne- og næringsinteresser langs kysten.

- Føre-vár prinsippet skal gjelde dersom en næringsaktivitet berører et verneområde på en uheldig måte, sier miljøverminister Guro Fjellanger. Det må derfor alltid gjøres en individuell vurdering i hvert område for hvilke aktiviteter eller inngrep som kan gjennomføres uten å skade eller forringe verneformålet .

Utøving av fiske vil i de fleste tilfelle ikke være i strid med verneformålet, og det vil derfor vanligvis ikke legges restriksjoner på fiske.

Taretråling vil bare være aktuelt å regulere gjennom verneforskriftene når den framtidige forvaltningsplanen for tare ikke i tilstrekkelig grad tar vare på verneverdiene.

Enkelte typer havbruk, for eksempel skjelloppdrett kan tillates innenfor enkelte verneområder dersom det ikke er i strid med verneformålet. Dersom det er usikkert hvilke konsekvenser havbruk kan få i et verneområde, skal alltid føre-var prinsippet legges til grunn ved vurdering av eventuell tillatelse til slik virksomhet innenfor et verneområde.


Kontaktpersoner: Pål Vidar Sollie, tlf. 2 24 58 77 og Steinar Hermansen, tlf. 22 24 58 86

Lagt inn 2. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen