Historisk arkiv

Skjerpet dispensasjonspraksis i strandsonen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 16.11.1999

Skjerpet dispensasjonspraksis i strandsonen

Kommunene må skjerpe sin plan- og dispensasjonspraksis i 100-metersbeltet. Det sier miljøvernminister Guro Fjellanger i et brev til kommunene. Bedre rapportering og kontroll med kommunenes praksis er et av de tiltak som iverksettes. Miljøvern-ministeren følger med dette brevet opp tiltakspakken for å sikre allemannsretten i kyst- og strandsonen, som ble lansert i sommer.

- Strandsonen er definert som et område av nasjonal interesse, og videre nedbygging og privatisering av denne sonen skal unngås. Skulle det vise seg at kommunene ikke følger opp intensjonene bak byggeforbudet i 100-meterssonen godt nok, vil en ytterligere skjerping av reglene bli vurdert, sa statssekretær Jesper W. Simonsen under sitt innlegg på Oslofjordkonferansen i Horten i dag.

Samtidig uttrykte statssekretæren et ønske om å unngå en sterkere statlig inngripen i det kommunale selvstyre og et håp om at tettere samarbeid mellom stat, fylke og kommuner vil kunne gjøre dette mulig.

Under konferansen, som samlet deltakere fra kommuner, fylker og statlig nivå, gjennomgikk Simonsen også status for flere av de andre oppfølgingspunktene som ble lansert i forbindelse med tiltakspakken i sommer;

Arealovervåkning
Statens kartverk har på oppdrag fra departementet nå gjennomført første fase av et arealovervåkingsprosjekt i Oslofjord-området. Prosjektet gir forbedret dokumentasjon om hver enkelt kommune per 01.01.96. På sikt skal rapporteringen angi status og endringer for hvert år for alle fylker og kommuner som omfattes av RPR for Oslofjorden.

Veiledningspakke
Direktoratet for naturforvaltning er nå godt i gang med å utvikle en veiledningspakke for å avhjelpe og lette kommunenes arbeid med å fremme allmennhetens ferdselsmuligheter i strandsonen. Pakken vil bl.a. inneholde en generell orientering om lov- og regelverk, en oversikt over rettskilder og en motivasjonsdel som gir argumenter for hvorfor kommunene bør engasjere seg. I tillegg vil det bli gitt en orientering om hvordan kartlegging av sjikanøse stengsler kan gjennomføres og hvordan kommunen bør gå fram for å få dem fjernet.

Utvidelse av RPR-området
Arbeidet med en utvidelse av det geografiske området for RPR (rikspolitiske retningslinjer) for Oslofjorden er nå i gang. Utvidelsen vil omfatte Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland.

- En utvidelse av RPR-området er en omfattende prosess der flere høringsrunder er nødvendig før det kan vedtas endelig ved kongelig resolusjon. Vi tar sikte på et endelig vedtak høsten 2000, sa Simonsen under konferansen.

Budsjett 2000
Regjeringen vil forsterke sin innsats for allmennhetens rett til fri ferdsel ved å bevilge 2 millioner kr til en offensiv for økt tilgjengelighet i strandsonen. Midlene skal fordeles til fylkesmennene i de mest pressede områdene og skal brukes til å styrke den juridiske kompetansen og kapasiteten når det gjelder å håndtere strandsoneproblematikken.

Sikring av viktige natur- og friluftsområder i Oslofjorden
Kommuner og fylkeskommuner langs Oslofjorden får nå også brev fra Miljøvernministeren om videreføring av arbeidet med å sikre de viktigste natur- og friluftsområdene i Oslofjorden.

Det er utarbeidet fylkesvise oversikter som viser nasjonale og regionale behov for sikring av friluftsområder ved offentlig kjøp eller servituttavtale. Departementet legger vekt på frivillige løsninger og vil prioritere de mest pressede kyststrekningene når det gjelder statlig medvirkning til slik sikring.

Med bakgrunn i ny kunnskap arbeides det med å supplere de fylkesvise verneplanene som tidligere er gjennomført i Oslofjordområdet. I alt 181 verneverdige naturområder er anbefalt vurdert med sikte på vern etter lov om naturvern. I dette ligger også revisjoner av 38 eksisterende verneområder. Gjennomføringen av vernetiltakene vil ta 5-7 år med dagens nivå på bevilgninger til vernetiltak. I tillegg er det listet områder som bør sikres på andre måter, der bruk av plan- og bygningsloven vil være et særlig aktuelt virkemiddel.

Kopi av brev til kommunene, oversiktskart og annet bakgrunnsstoff om skjerpet dispensasjonspraksis i strandsonen finner du på http://www.miljo.no

Er du interessert i et oversiktskart over dispensasjoner i din egen kommune/område? Ta kontakt med Øystein Kristensen, Statens Kartverk i Aust-Agder på tlf: 37 03 56 11
(NB. Det tas forbehold om at ikke alle områder er dekket opp).


Kontaktpersoner:
Torkel Ramberg, Tlf: 22 24 58 02
Kåre Ivar Melsæther, Tlf. 22 24 59 12

Lagt inn 16. november 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen