Historisk arkiv

Støtte til Norge om opphugging av skip

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 6. juli 1999

Støtte til Norge om opphugging av skip

FNs skipsfartsorganisajon (IMO) vedtok fredag Norges forslag om å sette opphugging av skip på IMOs dagsorden. Norge blir invitert til å legge fram en plan for hvordan IMO skal jobbe videre med temaet. Rederiforbundet har engasjert seg i arbeidet med et veiledende regelverk.

- Støtten til vårt forslag er et meget viktig skritt framover i en sak som er viktig både for miljøet og for dem som arbeider ved skipsopphuggeriene, blant annet i India og Bangladesh, sier statssekretær Jesper W. Simonsen i Miljøverndepartementet.

Selv om det første målet er nådd, kan veien fram til et bindende internasjonalt regelverk bli lang. I tiden fram til et bindende regelverk trår i kraft, bør det lages gode retningslinjer for god opphuggingspraksis. Statssekretær Simonsen er derfor positiv til at Rederiforbundet arbeider videre med et veiledende regelverk.

Det norske forslaget om å sette opphugging av skip på IMOs dagsorden har vakt stor interesse etter at i IMOs miljøkomité (MEPC) fattet sitt vedtak sist fredag. Opphugging av skip skaper store miljø- og arbeidsproblemer, og Norge har fått støtte fra mange land i at dette er et område som bør underlegges internasjonal regulering. Samtidig er det enkelte land, særlig utviklingsland og noen av de store flaggstatene, som er skeptiske til forslaget.

Neste møte i IMOs miljøkomité finner sted i mars år 2000, og fram til da har Norge en viktig jobb å gjøre med å legge fram et godt forslag til hvordan IMO bør jobbe videre med dette viktige temaet.


Kontaktperson: Avdelingsdirektør Lindis Nerbø, telefon 22 24 58 38

Lagt inn 6. juli 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen