Historisk arkiv

Trase for ny E6 over Svinesund er vedtatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 20.04.99

Trase for ny E6 over Svinesund er vedtatt

Miljøvernminister Guro Fjellanger vedtok i dag at det vestre alternativet med ny bru over Svinesund skal legges til grunn for videre detaljplanlegging og utbygging av E6. En svært omfattende og langvarig utredningsfase er dermed kommet til veis ende.

Denne saken har kommet til Miljøverndepartementet for avgjørelse fordi Statens vegvesen i Østfold fremmet innsigelse mot kommunens vedtak av "Kommunedelplan for områdene langs ny E6 i Halden" i 1993. Kommunen ønsker å bygge videre på dagens grensepassering og videreutvikle Svinesundsplatået som et nasjonalt og regionalt reiselivsprodukt. Statens vegvesen i Østfold ønsker en ny trase 1,2 km lenger ut i fjorden fordi dette vil gi den beste løsningen i forhold til trafikksikkerhet og framkommelighet. De svenske vegmyndighetene anbefaler også denne løsningen.

Begge alternativene er konfliktfylte i forhold til kulturminner. Det vestre alternativet vil berøre et område med flere steinalderbosettinger, mens kommunens alternativ, samlokaliseringsalternativet, vil være i sterk konflikt med de nasjonale kulturminneverdiene knyttet til miljøet omkring dagens bru. I det videre arbeidet med detaljplanlegging og gjennomføringen av vegprosjektet vil en søke å minimalisere inngrepene i kulturminnene.

Alternativ vest vil være akseptabel ut fra miljøhensyn. Dessuten er E6 en viktig stamveg og hovedforbindelse til utlandet, derfor har Miljøverndepartementet etter en samlet vurdering kommet til at en må legge avgjørende vekt på hensynet til framkommelighet og trafikksikkerhet.


Kontaktpersoner:
Erling Gunnufsen, telefon 22 24 59 06
Eva Nordvik, telefon 22 24 57 18

Lagt inn 20.april 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen