Historisk arkiv

Verneplan vedtatt for geologiske forekomster ved Hauerseter i Akershus fylke (Hauerseter-trinnet) - 17.12.99

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 17.12. 1999

Verneplan vedtatt for geologiske forekomster ved Hauerseter i Akershus fylke (Hauerseter-trinnet)

Regjeringen har i statsråd i dag vedtatt verneplan for Hauerseter-trinnet. Bakgrunnen for verneplanen er de unike landformene og innsjøene som ble dannet på Romerike ved avslutningen av siste istid for ca. 10 000 år siden. Til sammen dekker verneområdene et areal på 14,2 kvadratkilometer

Verneplanen tar sikte på å bevare noen svært interessante, geologiske landskapselementer i området. Det er særlig skråninger etter brefronten, flyvesanddyner, spylerenner, grytehullsjøer og dødisgroper. Området har store grunnvannsmagasiner. Det er viktig for å bevare de mange av grytehullsjøene. Vegetasjonen rundt disse har stor verneverdi. Formene på løsmassene og de varierte innsjøtypene ved Gardermoen har internasjonal verneverdi.

De betydelige naturverdiene på Gardermoen ble omtalt i proposisjonen om "Utbygging og finansiering av hovedflyplass på Gardermoen". Vern av områdene ble i proposisjonen omtalt som et viktig, avbøtende tiltak ved utbyggingen av hovedflyplassen.

Saken har fått en grundig behandling gjennom lokal og sentral høring foretatt av Fylkesmannen i Oslo/Akershus og Direktoratet for naturforvaltning. Det er foretatt flere endringer i verneplanen for å imøtekomme andre interesser. Forslaget om Hauerseter naturminne er frafalt. En rekke forslag til naturreservater er endret til landskapsvernområder. I landskapsvernområdene legges det ikke vesentlige restriksjoner på tradisjonelt landbruk . Jakt og fiske skal også kunne drives etter gjeldende regelverk. Tiltak som fører til inngrep i grunnen som uttak av masse og vegbygging er forbudt i landskapsvernområder

Grensene for verneområdene er også justert av hensyn til bl.a. Forsvaret og skogbruket. Verneplanen slik den er utformet er ikke i konflikt med vedtatte kommuneplaner eller Ullensaker kommunes forvaltningsplan for sand-, grus- og pukkressurser.

Eiere og rettighetshavere til eiendom som blir berørt av verneplanen, kan kreve erstatning fra staten. Med mindre annet blir avtalt avgjøres spørsmålet ved rettslig skjønn. Direktoratet for naturforvaltning fastsetter hvem som skal være forvaltningsmyndighet for verneforskriftene. Vanligvis legges denne myndigheten til fylkesmannen eller til kommunen.

Verneplanen består av:

- Aurmoen landskapsvernområde på 5396 da i Eidsvoll, Nannestad og Ullensaker kommune
- Elstad landskapsvernområde på 7505 da i Ullensaker kommune
- Nordbytjern landskapsvernområde på 870 da i Ullensaker kommune
- Sandtjern naturreservat på 114 da i Ullensaker kommune
- Svenskestutjern naturreservat på 212 da i Ullensaker kommune
- Ljøgodttjern naturreservat på 33 da i Ullensaker kommune.


Kontaktpersoner: Seksjonsleder Dag Heinz, Fylkesmannen Oslo/Akershus, tlf.22 00 36 56
Rådgiver Wilhelm Pedersen, Miljøverndepartementet, tlf. 22 24 58 61

Lagt inn 17. desember 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen