Historisk arkiv

Fjellanger ber britene stanse radioaktive utslipp innen fem år - 7.1.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 7.1.2000

Fjellanger ber britene stanse radioaktive utslipp innen fem år

Miljøvernminister Guro Fjellanger ber nok en gang sin britiske kollega om å stanse utslippene av det radioaktive stoffet technetium-99 fra gjenvinningsanlegget Sellafield. Til tross for gjentatte protester fra de nordiske miljøvernministrene, besluttet den britiske regjeringen den 19. november at utslippene av technetium fortsatt skal kunne gå urenset i havet i like store mengder som nå.

I et brev som ble overrakt den britiske miljøvernministeren Michael Meacher i dag ber Miljøvernminister Guro Fjellanger om at britiske myndigheter forplikter seg til å stanse de store utslippene av technetium-99 fra Sellafield innen fem år. Utslippene fram til dette tidspunkt bør reduseres betydelig i forhold til dagens nivå, skriver Fjellanger.

Utslippene av technetium fra Sellafield føres med havstrømmene til norskekysten, der det radioaktive stoffet gjenfinnes både i havvannet og i organismer som tang, hummer, skjell og reker. Hvis de faktiske utslippene fortsetter på dagens nivå, vil nivåene av technetium i tang og hummer langs norskekysten i følge Statens Strålevern sannsynligvis fortsette å øke.

Det har lenge vært kjent at britene skulle revidere utslippstillatelse for technetium og andre radioaktive stoffer fra gjenvinningsanlegget for brukt atombrensel i Sellafield. Et forslag fra Environmental Agency har ligget hos den britiske regjeringen i ett år i påvente av en avgjørelse. Selv om det ble foreslått å senke utslippsgrensen for technetium-99 fra 200 til 90 TBq (terrabequerel) i året innebar forslaget at utslippene fra behandlingsanlegget for flytende avfall fortsatt kunne gå urenset i havet i samme mengder som nå. Eksempelvis var utslippene i 1997 på 84 TBq.


Kontaktperson: Fredrik Juell Theisen, telefon 22 24 60 55

Lagt inn 10. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen