Historisk arkiv

Forskriften om internkontroll gjelder nå for genteknologisk virksomhet - 6.1.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 6.1.2000

Forskriften om internkontroll gjelder nå for genteknologisk virksomhet

Genteknologisk virksomhet omfattes fra 1.1.2000 av forskriften om helse, miljø og sikkerhet (HMS), den såkalte internkontrollforskriften. Det blir dermed stilt krav til at virksomhetene selv etablerer kontrollsystemer for å sikre at lovens krav følges opp.

Genteknologiloven skal sikre en etisk og samfunnsmessig forsvarlig fremstilling og bruk av genmodifiserte organismer (GMO). Fremstilling og bruk av GMO skal samsvare med prinsippet om bærekraftig utvikling og ikke føre til helse- og miljømessige skadevirkninger.

En innføring av internkontroll medfører ingen nye helse- eller miljøkrav, men det gis rammer for hvordan virksomhetene selv skal fastsette mål, planlegge, gjennomføre, følge opp og korrigere avvik, slik at det hele tiden foregår et forbedringsarbeid for å sikre at lovens krav overholdes. Virksomhetene blir selv ansvarlige for å etablere systemer for internkontroll for å sikre at dette skjer. Myndighetene går over fra detaljstyring av virksomhetene til å gi rammer for internkontroll, samt påse at kravene om internkontroll etterleves.

Forskriften gjelder fra før for virksomheter som omfattes av lov om tilsyn med elektriske anlegg og elektrisk utstyr, sivilforsvarloven, brannfarlighetsloven, lov om eksplosive varer, produktkontrolloven, arbeidsmiljøloven, forurensningsloven og brannvernloven. Statens institutt for folkehelse har ansvar for tilsyn med genteknologivirksomhet i laboratorier (innesluttet bruk), mens Direktoratet for naturforvaltning er tilsynsmyndighet for utsetting av genmodifiserte organismer i miljøet.


Kontaktperson: Fungerende avdelingsdirektør Guri Tveito, tlf. 22 24 60 61

Lagt inn 7. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen