Historisk arkiv

Mer gjenvinning av matavfall

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

På søppeldyngene omdannes mat og annet organisk avfall til klimagasser og stoffer som forurenser vann. For å motvirke dette lanserer Miljøverndepartementet og Landbruksdepartementet tirsdag et felles program for gjenvinning av organiske restprodukter. (06.11.00) Seminarprogram

Mer gjenvinning av matavfall

På søppeldyngene blir mat og annet organisk avfall til klimagasser og til forurensende stoffer som renner ut i vannkildene våre. For å motvirke dette lanserer Miljøverndepartementet og Landbruksdepartementet tirsdag et felles program for gjenvinning av organiske restprodukter. (06.11.00)

For å øke gjenvinningen av våtorganisk avfall og slam startet Miljøverndepartementet og Landbruksdepartementet i vår et 5-årig program, ORIO – Organiske restprodukter – ressurser i omløp.

Tirsdag 7.november inviterer ORIO til offisiell åpning og seminar i Fafos Kurs og Konferansesenter i Oslo, kl 10.15-16.00.

Våtorganisk avfall er avfall fra næringsmiddelindustrien og matavfall fra privat- og storhusholdningene. Denne avfallstypen er blant de potensielt mest forurensende, og fra søppeldyngene omdannes den til klimagassen metan, og til næringsstoffer og organiske stoffer i vann. Etter 2000 vil det i hovedsak ikke lenger være tillatt å deponere slikt avfall. Våtorganisk avfall og slam inneholder imidlertid viktige næringsstoffer som det er viktig å få utnyttet, og potensialet for å øke gjenvinningen er stort, både innen jordbruk og i andre sektorer, som vegsektoren, park- og anleggssektoren og andre.

Statssekretær Stein Lier Hansen i Miljøverndepartementet og politisk rådgiver Sikke Næsheim i Landbruksdepartementet vil forta den offisielle åpningen av programmet.

Seminardelen varer fra kl 1230 - kl 1600 og tar for seg temaene: Innsamling, behandling og avsetning av våtorganisk avfall; Slambehandling og disponering av slam; Jordas kvalitet, en forutsetning forøkt resirkulering av organisk avfall; Matavfall som grunnlag for fór; Resirkulering av avfall - forbrukernes interesser.

Foredragsholdere er Sigurd Tvedt (RKR), Bjarne Paulsrud (Aquateam as), Hans-Olav Stormoen (Jordforsk), Kåre Fossum (Veterinærinstituttet), Dag Endal (Miljøheimevernet) og Tormod Briseid (ORIO).

Se også rapporten om økt gjenvinning av våtorganisk avfall og slam (1999)