Historisk arkiv

Nasjonale naturverninteresser gir ny trasè for E39 gjennom Buvika

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 26.01.2000

Nasjonale naturverninteresser gir ny trasè for E39 gjennom Buvika

Miljøverndepartementet godkjenner ikke Skaun kommunes forslag til ny vegtrasè for E39, som er veg på fylling og bru ute i fjæra ved tettstedet Buvika. Isteden anbefales kommunen å arbeide videre ut fra det ytterste av de indre alternativene, som går i jordbruksområdet sør for tettstedet.

- Valget av vegtrasè i Skaun har vært en vanskelig sak fordi hensynet til jordvern, landskapsvern og bevaring av verdifulle kulturmiljøer har kommet i konflikt med nasjonale naturverninteresser. Avgjørelsen er derfor tatt etter en nøye avveining mellom disse viktige og motstridende hensyn, sier miljøvernminister Guro Fjellanger.

Buvikfjæra er en vesentlig del av det økologiske samspillet i Gaulosenområdet. Området er et av få store, intakte og relativt uberørte deltaområder som har høy tetthet av mange fuglearter. Buvikfjæra er også ett av de få gjenværende og relativt uberørte langfjæreområdene i Trondheimsfjorden. Gaulosen oppfyller dessuten kriteriene for å oppnå status som internasjonalt viktig våtmarksbiotop i henhold til Ramsar-konvensjonen*

I svarbrevet som er sendt til Skaun kommune i dag, ber departementet kommunen om i størst mulig grad å avbøte skadevirkningene for jordbruk, landskap og kirkeområdet i den videre planlegging av vegprosjektet. "Det er viktig at kommunen i videre planlegging av arealbruken i Buvika legger opp til et areal- og transportbesparende utbyggingsmønster med særlig vekt på hensynet til jordvern", heter det videre.

Saken er behandlet i Miljøverndepartementet fordi Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har hatt innsigelse til kommunens vedtak om trasèalternativ for Europaveg 39 forbi tettstedet Buvika i Skaun.

* (internasjonal avtale om vern av viktige våtmarker undertegnet av Norge ved kgl. Res. 14.07.74)


Kontaktperson: Jarle Jensen, avd.direktør, Tlf: 22 24 59 25

Lagt inn 26. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen