Historisk arkiv

Ny støtteordning for klima- og energiplaner - 03.02.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato: 03.02.2000

Ny støtteordning for klima- og energiplaner

Miljøverndepartementet har avsatt 7 millioner kroner på årets budsjett som et nytt tiltak for å styrke utviklingen av lokale klima- og energiplaner. Kommuner og fylkeskommuner er invitert til å søke om midler til å utvikle planer for å redusere utslippene av klimagasser og energiforbruket. Hensikten med støtteordningen er å legge et bedre grunnlag for å gjennomføre tiltak på lokalt og regionalt nivå, og dermed bidra til å begrense veksten i klimagassutslippene på nasjonalt nivå.

Fylkeskommunene og kommunene kan søke om støtte til utredninger, møtevirksomhet og andre spesifiserte kostnader til å utarbeide klima- og energiplaner. Slike planer skal redegjøre for hvordan areal-, energi- og transportplanlegging kan bidra til et utbyggingsmønster som begrenser utslipp av klimagasser. Planene skal omfatte virkemidler og tiltak for å redusere utslipp fra de viktigste sektorene herunder energi-, transport-, industri- og landbrukssektoren.

De lokale klima- og energiplanene bør vedtas av de politiske organene i fylkeskommuner og kommuner og innarbeides i fylkes- og kommuneplaner eller andre strategisk viktige dokumenter. Planen skal kartlegge forventet utslipp av klimagasser og energiforbruket fram mot år 2010. Den skal inneholde mål for reduksjon av klimagassutslippene og forslag til tiltak som kan bidra til å nå målene. Søknadsfristen er 31. mars i år, og søknadene skal være ferdigbehandlet i juni måned. Statens forurensningstilsyn behandler søknadene.

Allerede i 1997 var klimagassutslippene om lag 7 % høyere enn vår forpliktelse etter Kyotoprotokollen, og de kan øke betydelig dersom vi ikke setter i verk strengere tiltak. Regjeringen legger opp til at realisering av klima- og energiplaner vil være et av flere viktige tiltak for bidra til å realisere Kyotoforpliktelsen.


Kontaktperson:
Inger Johanne Wiese, tlf 22 24 60 26

Lagt inn 3. februar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen