Historisk arkiv

Regjeringen satser på bærekraftig byutvikling - 18.10.2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Pressemelding

Dato 18.01.2000

Startskudd for ny stortingsmelding:

Regjeringen satser på bærekraftig byutvikling

Miljøvernminister Guro Fjellanger varsler nå en sterkere satsing på byene. Bypolitikk er en viktig sak for Regjeringen og den varslede stortingsmeldingen er et ledd i satsingen. Hensikten er å bedre bo- og levekårene til befolkningen, legge forholdene bedre til rette for næringsvirksomhet og redusere miljøbelastningene.

- I Norge bor snart tre fjerdedeler av befolkningen i byer og tettsteder. Det betyr at byene blir stadig viktigere for folks levekår og verdiskapingen i samfunnet. Men byenes vekst har nå blitt så omfattende at det går ut over naturgrunnlaget, de fysiske omgivelsene og folks helse og trivsel, sa Guro Fjellanger i sitt innlegg under Miljøbyseminaret i Bergen tidligere i dag.

Fjellanger understreket derfor behovet for å revitalisere sentrum som byens viktigste møtested for næringsliv, handel og kulturliv, samt redusere bilbruken og utvikle konsentrerte byer med stor vekt på kollektivtransport, sykling og gange. Ny utbygging bør skje rundt kollektivknute-punkter. Hun pekte også på behovet for at viktige grøntarealer må tas vare på og at bydeler og lokalsamfunn må få varierte tilbud av privat og offentlig service for å redusere transportbehovet.

Gjennom en egen stortingsmelding om bærekraftig byutvikling, ønsker Regjeringen nå å bedre forholdene i byene. Meldingen vil særlig fokusere på samordning av statlig politikk og virkemidler som ramme for byenes arbeid. Dette gjelder f.eks. tilrettelegging for kollektiv-transport, næringsutvikling og tiltak for å forbedre miljø og helse i byområdene. Andre tema som vil bli belyst er bl.a. behovet for å styrke fylkeskommunens rolle som overordnet planmyndighet og behovet for et tettere samarbeid mellom byene, fylkeskommunen og Statens vegvesen om planer og utbygging for hele byregionen.

Meldingen skal legges fram våren 2001 og vil bli utviklet i nært samarbeid med andre departementer. Som et ledd i regjeringens satsing på bredere medvirkning og større åpenhet, vil det bli et eget debattopplegg der kommuner, fylker, næringsorganisasjoner, frivillige organisasjoner og andre kan komme med innspill


Kontaktperson: Ekspedisjonssjef Tom Hoel, 22 24 59 00
For mer informasjon: http://www.miljo.no

Lagt inn 18. januar 2000 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen