Historisk arkiv

Strakstiltak for å redusere utslipp fra lasting av råolje

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

Strakstiltak for å redusere utslipp fra lasting av råolje

For å innfri våre internasjonale forpliktelser skal utslippene ved lasting av råolje på norsk kontintentalsokkel reduseres. I følge en rapport fra Statens forurensningstilsyn (SFT) er de største utslippene av flyktige organiske forbindelser utenom metan, VOC, knyttet til lasting av råolje på kontinentalsokkelen. Samtidig har råoljelastingen de laveste tiltakskostnadene for å redusere slike utslipp.

Dato:7. februar 2000

Sammen med Nox danner de flyktige organiske forbindelsene bakkenært ozon. For å følge opp den såkalte VOC-protokollen under Konvensjonen om langtransportert, grenseoverskridende luftforurensning, skal VOC-utslippene fra fastlandet og norsk økonomisk sone sør for 62. breddegrad reduseres med 30 prosent i forhold til 1989-nivå snarest mulig. Sammen med en rekke andre land undertegnet Norge den 1.12.99 den nye protokollen om forsuring, overgjødsling og bakkenært ozon. Ifølge den nye protokollen skal de totale norske VOC-utslippene reduseres med 37 prosent innen 2010 i forhold til nivået i 1990. Tiltak for å oppfylle den opprinnelige VOC-protokollen vil i hovedtrekk innebære at også den nye forpliktelsen oppfylles.

Tiltak mot utslippene
For raskest mulig å oppnå kostnadseffektive utslippsreduksjoner i tråd med de internasjonale forpliktelsene, vil Regjeringen nå sørge for at det iverksettes tiltak for å redusere disse utslippene. Forsøk på å få til en tidsavgrenset avtale med oljeindustrien har ikke lykkes. Isteden har Miljøverndepartemenet bedt Statens forurensningstilsyn om å regulere utslippene gjennom tillatelser med hjemmel i forurensningsloven.

Grunnlagsarbeidet gjort
Mye av grunnlagsarbeidet for en regulering er allerede gjort gjennom avtaleforhandlinger som er gjennomført med oljeindustrien, men som ikke førte fram til en felles løsning. SFTs vurdering er derfor at det vil være mulig å regulere VOC-utslippene knyttet til råoljelasting på oljefeltene Statfjord og Gullfaks i løpet av mars 2000. Disse to feltene står i dag for den vesentligste andelen av de totale utslippene av VOC fra råoljelasting på kontinentalsokkelen. De øvrige utslippstillatelsene knyttet til råoljelasting vil etter planen bli gitt i løpet av første halvår 2000. Tidsmessig innebærer dette at tiltak i hovedsak kan settes i gang i samsvar med det som var intensjonen for en avtale.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Trygve Hallingstad, telefon 22 24 60 36