Historisk arkiv

Lansering av prosjektet Grønn Stat i SFT

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Miljøverndepartementet

NB! Med forbehold om endringer under fremførelsen.

Miljøvernminister Guro Fjellanger

Lansering av prosjektet Grønn Stat i SFT

18. september 1998

Jeg vil først uttrykke min glede over at prosjektet Grønn Stat er et samarbeidsprosjekt mellom Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Miljøverndepartementet.

Hensikten med Grønn Stat er at staten skal «feie for egen dør» og bli en ledende sektor i miljøarbeidet. Staten har på grunn av sin størrelse en betydelig markedsmakt og er i tillegg en viktig signalgiver overfor andre deler av samfunnet. Mitt ønske med Grønn Stat er at staten skal vise andre samfunnssektorer hvordan miljøet og penger kan spares samtidig.

Miljøproblemenes karakter har endret seg betydelig. Fra i hovedsak å være knyttet til større enkeltutslipp, skyldes de nå langt flere kilder og er i stor grad av internasjonal karakter. Det er derfor viktig å integrere miljøhensyn i alle samfunnssektorer.

Næringslivet har i lang tid møtt miljøvernmyndighetenes krav. Fremover vil vi føre en politikk som gjør at de må ta et større ansvar selv. De må bedre sin miljøeffektivitet betydelig, bl.a. ved å redusere de miljøbelastningene som produkter medfører i hele sitt livsløp. For mange bedrifter kan nok markedet oppleves som en tøffere kravstiller enn miljøvernmyndighetene. Med Grønn Stat vil staten bruke sin markedsmakt til å påvirke næringslivet i mer miljøvennlig retning.

Overfor enkeltpersoner og husholdninger legger denne Regjeringen stor vekt på bedret informasjon og mer åpenhet. Det skal bli enklere og det skal lønne seg å leve miljøvennlig. Det er dette «Grønne skatter» handler om.

I statlig sektor tar vi to hovedgrep i miljøarbeidet:

1. Alle departementer skal utarbeide en miljøhandlingsplan for sin sektor

2. Gjennomføring av prosjektet Grønn Stat.

Departementenes miljøhandlingsplan skal inneholde deres mål og tiltak innenfor de prioriterte miljøområdene. Samferdsels- og Forsvarsdepartementet vil presentere en førstegenerasjons miljøhandlingsplan for sine sektorer i forbindelse med statsbudsjettet for 1999. Lokal Agenda 21 vil utgjøre hovedkanalen for samarbeidet med kommunene.

Prosjektet Grønn Stat utgjør et viktig supplement til arbeidet med miljøhandlingsplanene. Tiltakene innenfor Grønn Stat har som formål å redusere de direkte miljøbelastningene som driften av statlige virksomheter medfører.

De ti utvalgte statlige virksomhetene i prosjektet skal:

  • kartlegge miljøpåvirkningene fra egen virksomhet
  • øke sin miljøfaglige kompetanse
  • utarbeide handlingsplan for redusert miljøbelastning
  • gjennomføre tiltakene i planen
  • rapportere om oppnådde resultater.

De skal selv bestemme hvilke tiltak som skal gjennomføres og hvordan. Det er likevel noen viktige områder som det bør fokuseres på:

  • Reduserte miljøbelastninger fra statlige bygg, effektivisering av energibruken og i større grad benytte nye fornybare energikilder
  • ta miljøhensyn ved innkjøp og redusere avfallsmengdene
  • mer miljøvennlig transport, også knyttet til de ansattes arbeidsreiser
  • bruk av informasjons- og kommunikasjonsteknologi for å redusere miljøbelastningene.

Grønn Stat blir viktig for å vise hvordan hensynet til miljø og økonomi kan kombineres. Jeg mener det er penger å spare på mange av disse tiltakene. Internasjonalt har det i de siste årene blitt fokusert mer og mer på det offentlige som viktig aktør og som foregangssektor i miljøarbeidet. Sveriges prosjekt om innføring av miljøledelsesystem i statlig sektor har vært en viktig inspirator for oss og gitt interessante erfaringer å bygge på. Sveriges prosjekt ble startet opp i 1997 med 25 statlige virksomheter og utvidet med ca. 40 nye fra 1998.

Vi har bedt SFT om å stå for den praktiske ledelsen av Grønn Stat, samtidig som de skal gjennomføre tiltak i egen organisasjon. Dette skyldes at SFT har arbeidet en god stund med lignende type koordineringsarbeid, bl.a. overfor en del kommuner i prosjektet Bærekraftige lokalsamfunn, og i forbindelse med lokal Agenda 21. Jeg har også lyst til å nevne GRIP senter som gjør en kjempeinnsats for å integrere miljøhensyn og fremme miljøeffektivitetstankegangen i alle deler av samfunnet. SFT og GRIP senter vil bidra med mange praktiske råd overfor deltakerne i prosjektet.

Det samarbeidet vi har hatt med Arbeids- og administrasjonsdepartementet om prosjektet lover veldig godt.

Jeg vil til slutt få takke alle deltakende virksomheter i Grønn Stat for at de tar skikkelig tak i miljøarbeidet og ønsker dere lykke til i dette viktige arbeidet.

Lagt inn 21. september 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen