Historisk arkiv

Bindende forhåndstilsagn i viktige skattesaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Dato: 18.12.98

Bindende forhåndstilsagn i viktige skattesaker

Næringslovutvalget foreslår innføring av regler om bindende forhåndstilsagn i skatteretten. Dette vil gi næringsdrivende og andre skatteytere mulighet til å innhente forhåndstilsagn i forbindelse med disposisjoner som har vesentlige skattemessige konsekvenser. Som eksempler kan nevnes omstrukturering, kapitalutvidelser, endringer i eierskap og generasjonsskifte. Et slikt system kan også gjøre ligningsbehandlingen enklere, bidra til mer likhet i behandlingen og gi færre klager.

- Det er stort behov for denne typen regler. Dagens praksis med ikke- bindende uttalelser fra ligningsforvaltningen er utilfredsstillende for brukerne - spesielt i lys av skattereglenes kompleksitet og eventuelle økonomiske konsekvenser for den enkelte f. eks. i forbindelse med feiltolkninger, uttaler utvalgets leder Helge B Andresen. Systemet i den norske ligningsforvaltningen er ikke til hinder for å innføre ordningen.

Forhåndstilsagn er for lengst innført i Sverige, Finland og Danmark, foruten i vår egen petroleumssektor. Erfaringene viser at ordningen benyttes i begrenset omfang og at belastningen for ligningsetaten derfor ikke vil bli urimelig stor. Næringslovutvalget anbefaler bl. a. følgende retningslinjer:

  • alle skal få anledning til å be om forhåndstilsagn dersom det er av vesentlig betydning
  • søknad skal kun gjelde planlagte, men ikke gjennomførte disposisjoner
  • skatteyteren er ansvarlig for riktig faktagrunnlag
  • forhåndstilsagnet er bindende for skattemyndighetene, men ikke for skatteyteren
  • saksbehandlingen skal normalt ikke ta mer enn 10 uker

Utvalget uttaler at det må settes fortgang i arbeidet med oppfølging av Zimmer- utvalgets forslag fra 1991 om bindende forhåndstilsagn på merverdiavgiftsområdet.

Næringslovutvalgets oppgave er å gjennomgå lovgivning som påvirker mulighetene for etablering og utvikling av næringsvirksomhet og å fremme forslag til forenklinger, samordning og andre endringer som kan stimulere til økt næringsaktivitet. Utvalgets 7 medlemmer representerer både organisasjonene og næringsdrivende. Næringslovutvalget ble oppnevnt av regjeringen i 1990.

Kontaktpersoner: Utvalgsleder Helge B. Andresen, telefon 62 85 80 93/943 61 794
Konst. Underdir. Kari Bjørke, telefon 22 24 66 75

Lagt inn 18. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen