Historisk arkiv

Endring av lov om fri utveksling av tjenesteytelser innen sjøtransport m. v.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Dato 30.01.98

Endring av lov om fri utveksling av tjenesteytelser innen sjøtransport m. v.

EØS-komiteen besluttet i høst å innlemme en EU-rådsforordning som en del av EØS-avtalen. Rådsforordningen innfører prinsippet om fri adgang til å yte tjenester innen sjøtransport, maritim kabotasje, i hele EØS-området. Siden beslutningen ble tatt har det foregått en formell prosess for å innlemme forordningen i norsk rett slik at norske skip kan dra nytte av dens innhold. Odelstingsproposisjon om innlemmelse i norsk rett ved endring i lov av 4. desember 1992 ble fremlagt i statsråd i dag, 30. januar og forventes fremlagt for Stortinget i løpet av ettervinteren.

Norsk kystfart er allerede åpen for internasjonal konkurranse. Flere EU-land har imidlertid hatt reguleringer som hindrer fri konkurranse innen kystfarten av hensyn til egen kystflåte. Av denne grunn har Norge i lengre tid arbeidet for at rådsforordningen skal bli en del av EØS-avtalen og derved fjerne diskrimineringen av norske skip. Ved innlemmelsen av rådsforordningen i EØS-avtalen bortfaller restriksjonene på maritim kabotasje for hele EØS-området. Alle skip registrert i Norsk Ordinært Skipsregister (NOR) vil i kraft av forordningen få tilgang til å drive maritim kabotasje innen hele EØS-området og markedspotensialet vil dermed øke. Enkelte overgangsordninger er innført men disse vil gjelde bestemte geografiske områder og bortfalle innen kort tid.

Når det gjelder skip registrert i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS) har disse i dag ikke adgang til å drive maritim kabotasje i Norge. Rådsforordningen vil heller ikke gi en generell adgang til maritim kabotasje i medlemslandene. Imidlertid har disse skipene adgang til kystfart i flere EU-land via bilaterale avtaler. Disse avtalene vil ikke berøres av den nye situasjonen.

Kontaktperson:

Ekspedisjonssjef Leif Asbjørn Nygaard, Skipsfartspolitisk seksjon, tlf: 22 24 04 70

Lagt inn 30. januar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen