Historisk arkiv

Forskningsprosjektet ved Halden-reaktoren videreføres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Dato: 11. desember 1998

Forskningsprosjektet ved Halden-reaktoren videreføres

Regjeringen går inn for at det internasjonale forskningsprosjektet ved Halden-reaktoren videreføres for en ny treårsperiode. I en stortingsmelding Nærings- og handelsdepartementet la fram i dag, slås det samtidig fast at det både er ønskelig og mulig med mer åpenhet omkring denne virksomheten enn det som har vært tilfelle hittil.

Haldenprosjektet (The OECD Halden Reactor Project) er et internasjonalt forskningsprogram konsentrert om sikkerhet og driftspålitelighet ved kjernekraftverk og andre komplekse prosessanlegg. 20 land deltar i prosjektet som er det største internasjonale forskningsprosjektet i Norge.

Det grunnleggende målet for Norges engasjement i Haldenprosjektet er å opprettholde en nasjonal kompetanse i reaktorteknologi. Prosjektet skal også bidra effektivt til å opprettholde en tilfredsstillende beredskap mot ulykker, overvåke reaktoranlegg i våre nærområder, sikre norsk innflytelse i det internasjonale atomsikkerhetsarbeidet og styrke sikkerheten ved reaktoranlegg i Øst-Europa.

I stortingsmeldingen konkluderes det med at Haldenprosjektet bør støttes for en ny treårsperiode fra 1.1.2000 under forutsetning av at driftskonsesjon blir gitt, samt at Institutt for Energiteknikk (IFE) oppnår en tilfredsstillende samarbeidsavtale med partene i prosjektet.

Virksomheten IFE driver ved Halden-reaktoren har gjentatte ganger vært kritisert for manglende åpenhet. For å sikre mer åpenhet, varsler regjeringen disse tiltakene:

· Avklaring om offentlighetslovens virkeområde: Det har hittil vært uavklart om offentlighetsloven gjelder for IFE, som er organisert som en stiftelse. Regjeringen vil avklare dette, og vil vurdere å gi en forskrift for å gjøre det klart at offentlighetsloven gjelder for stiftelsen.

· Gjennomgang av bestemmelsene om taushetsplikt: Etter Regjeringens vurdering er hovedbestemmelsen om taushetsplikt på atomenergiområdet både vid og omfattende. En arbeidsgruppe vil få til oppgave å se på bestemmelsene om taushetsplikt og praktiseringen av dem med sikte på større åpenhet.

· Plan for åpenhet: Nærings- og handelsdepartementet vil be IFE utarbeide en plan for mer åpenhet.

· Åpent høringsmøte om konsesjon: Søknad om konsesjon for drift av IFEs reaktorer i Halden og på Kjeller i en ny tiårsperiode er for tiden til behandling i Statens strålevern. Som et ledd i det forberedende arbeidet med konsesjonssøknaden vil det bli et åpent høringsmøte. Innstillingen fra Statens Strålevern til Sosial- og helsedepartementet vil bli offentliggjort med de begrensninger som måtte følge av atomenergiloven.

I stortingsmeldingen understrekes det at den 40 år gamle Haldenreaktoren har begrenset levetid. Den dag sikkerhetshensyn tilsier stengning av reaktoren, er det neppe aktuelt å bygge en ny reaktortank til erstatning for den gamle. I løpet av den kommende treårsperioden for Halden-prosjektet vil det derfor bli nedsatt en arbeidsgruppe som bl.a. skal vurdere tiltak for å opprettholde norsk atomulykkeberedskap uten reaktordriften i Halden.


Kontaktperson: Informasjonssjef Øistein Øisjøfoss, tlf. 22 24 01 25

Lagt inn 14. desember 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen