Historisk arkiv

Forslag om endringer i fiskerireguleringer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Dato: 24. april 1998

Næringslovutvalget foreslår endringer i fiskerireguleringer

Næringslovutvalget har lagt fram for nærings- og handelsministeren forslag til endringer i reguleringer og kontroll på fiskerisektoren.

Dagens fangstreguleringer er etterhvert blitt svært effektive og ivaretar hensynet til en forsvarlig regulering/forvaltning av ressursene. Det anses derfor ikke lenger nødvendig også å detaljregulere fangstkapasiteten i fiskeflåten.

Videre foreslår Næringslovutvalget en lovteknisk opprydding av deltagerloven. Dagens ordning med et generelt forbud mot å eie fiskefartøy uten særskilt tillatelse, kombinert med en dispensasjonshjemmel som jevnlig er i bruk, er på flere måter uheldig. For å gi brukerne klarere definerte rettigheter foreslås det en eierskapsgodkjenningsordning. Kriteriene for å få tillatelse til å delta i fiske bør fremgå klart av lovteksten. Det foreslås videre å gi fiskeindustrien økt adgang til å delta i fisket.

For å tilrettelegge for en effektivisering av fiskeflåten, foreslår utvalget å utvide systemet med enhetskvoter. En utvidelse vil sannsynlig innebære en betydelig økning av verdien av kvotene, og utvalget mener det i så fall bør vurderes å innføre en ressursbeskatning.

Utvalget foreslår at råfiskloven endres slik at salgslagene ikke kan gripe inn i langsiktige leveringsavtaler. For å unngå uheldige konflikter mellom salgslag og fiskekjøpere i tilfeller av uenighet om minstepriser, foreslås det innført en offentlig voldgiftsordning. Utvalget mener dessuten at tiden er inne til å stille spørsmål ved om de kostnader råfiskloven medfører ikke overstiger gevinstene.

Forslagene bygger på en rapport fra et underutvalg under Næringslovutvalget - Fiskerilovutvalget - som har arbeidet med fiskerireguleringer i to år. Underutvalget avga sin innstilling til Næringslovutvalget den 22. januar i år. Underutvalgets innstilling er på noen punkter delt, mens Næringslovutvalgets forslag er fra et samlet utvalg. Forslagene bygger i stor grad på flertallsinnstillingen fra underutvalget.

For nærmere informasjon:

Utvalgsleder Helge B. Andresen, tlf: 62 35 80 93 eller mobiltlf: 943 61 794
Rådgiver Cici Landgraff, Nærings- og handelsdepartementet, tlf 22 24 65 52.

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen