Historisk arkiv

Intensjonsavtale om salg av statens aksjer i Norsk Jetmotor

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Dato 19.10.98

Intensjonsavtale om salg av statens aksjer i Norsk Jetmotor

Staten og Kongsberg Gruppen ASA, som til sammen eier 2/3-deler av Norsk Jetmotor AS, har inngått en intensjonsavtale om salg av alle sine aksjer til Volvo Aero Corporation (VAC). Dette vil gi Norsk Jetmotor en industriell hovedeier som styrker selskapets strategiske posisjon på markedet og sikrer grunnlag for investeringer i nye motorprogrammer. Prisen for Statens andeler er satt til omlag 140 millioner kroner.

- Det er viktig at de nye eierne legger grunnlaget for en fortsatt positiv utvikling for Norsk Jetmotor på Kongsberg, uttaler Nærings- og handelsminister Lars Sponheim, som er glad for at eierskiftet også vil bidra til å forsterke selskapets forsknings- og utviklingskompetanse. Før det ble tatt endelig standpunkt til salget, innhentet statsråden en uttalelse fra selskapets styre. Ledelsen i VAC har i samarbeid med Norsk Jetmotor utarbeidet et forslag til en felles forretningsplan, som er blitt positivt mottatt på Kongsberg.

Fondsfinans har representert staten under forhandlingene med Volvo Aero Corporation. Kjøpesummen i intensjonsavtalen verdsetter Norsk Jet til 430 mill. kroner, hvorav 143,3 mill. kroner blir prisen for statens andel i selskapet.

Volvo Aero Corporation vil nå få anledning til å foreta en gjennomgang av Norsk Jetmotors forretningsforhold. Samtidig vil Pratt & Whitney og Snecma få 30 dager til å vurdere om de vil bruke sin forkjøpsrett til aksjene; en rett de har i henhold til den aksjonæravtalen som ble inngått da selskapet ble stiftet.

Inngåelse av en endelig avtale må godkjennes i Regjeringen.

Norsk Jetmotor AS ble etablert i 1987 for å videreføre Kongsberg Våpenfabrikks flymotordivisjon etter akkorden. I dag eier staten og Kongsberg Gruppen ASA en tredjedel av selskapet hver, mens den siste tredjedelen eies av flymotorprodusentene Pratt & Whitney i USA, og Snecma i Frankrike. Selskapet har snaut 500 ansatte og Erik Hernes fra Kongsberg er administrerende direktør.


Kontaktperson: Statssekretær Odd Hellesnes, telefon 22 24 01 04

Lagt inn 19. oktober 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen