Historisk arkiv

Merkur-programmet evaluert

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Dato: 27. mars 1998

Merkur-programmet evaluert

Østlandsforskning har evaluert MERKUR-programmet (Merkantilt kompetanseprogram for utkantbutikkene i regionene), og sluttrapport ble overlevert Nærings- og handelsdepartementet 27. mars 1998. Evalueringen konkluderer med at programmet har vært vellykket. Av de 262 butikker som hittil har vært igjennom MERKURs kompetansehevende kurs, er fortsatt 260 i full drift. Dette i en tid da det bare på ett år (1995-96) ble nedlagt 748 små dagligvarebutikker i Norge.

Sluttrapporten viser at deltakernes egen vurdering av den nytten de har hatt av prosjektet har vært entydig positiv. Det er særlig utbyttet knyttet til erfaringsutveksling, kollegialt og sosialt fellesskap mellom utkantbutikkene som betones, men utbyttet på de rent butikkfaglige områdene er også betydelige. I evalueringen konkluderes det med at det neppe har skjedd en økning i butikkenes omsetning og lønnsomhet som resultat av deltakelsen i MERKUR. Imidlertid vises det til at de økonomiske effekter av deltakelsen i program av denne typen først begynner å uttømmes i løpet av 2-4 år.

MERKUR er blitt ledet av et eget programstyre, oppnevnt av Nærings- og handelsdepartementet, og sekretariatsoppgavene har vært lagt ut til Sogn og Fjordane Næringsrådgjeving.

Kommunal- og regionaldepartementet overtar nå programmet som et ledd i regjeringens utkantsatsing. I rapporten anbefales det at opplegg og organisering i hovedtrekkene videreføres, men at det som en naturlig videreføring i Kommunal- og regionaldepartementets regi legges noe mer vekt på lokalsamfunnsperspektivet i samspillet mellom butikk og bygd.

Kontaktperson: førstekonsulent Einar Faaberg, telefon 22 24 67 32

Lagt inn 27. mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen