Historisk arkiv

Nærings- og handelsminister Lars Sponheim besøker Japan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

27.02.98

Nærings- og handelsminister Lars Sponheim besøker Japan

Nærings- og handelsministeren besøker Japan 12. - 16. mars. Besøket tar sikte på å følge opp den siste tids Norges-markeringer i Japan og gi impulser til fremtidig norsk innsats. Besøket inngår i Regjeringens Asiaplan og gir signal om en langsiktig norsk satsing i Asia.

Kulturelle og næringsrettede markeringer i forbindelse med OL i Nagano har skapt stor oppmerksomhet om Norge i Japan. Statsråden besøker Norway Village i Hakuba og den norske troppen i Paralympics.

Også Norges Eksportråds kampanje «Fokus Japan» bidrar til økt oppmerksomhet om norske produkter og norske bedrifter. Kampanjen, som er en femårig satsing, retter seg i praksis spesielt mot små og mellomstore bedrifter.

Japan er Norges største handelspartner i Asia. I 1997 eksporterte Norge for 6,8 millarder kroner til Japan. Importen var på 10,9 milliarder. Finanskrisen som har rammet flere land i Øst-Asia berører også Japan. Imidlertid er japanske varer jevnt over dyrere enn import og behovet for kostnadsreduksjoner medfører økt interesse for import - også fra Norge.

Hovedelementer i statsråd Sponheims program:

Torsdag 12. mars

  • Nærings- og handelsministeren besøker utstillingen "Sea Japan '98" i Yokohama. Utstillingen tilsvarer Norshipping-messen i Norge. Stor norsk fellesstand.
  • Statsråden åpner det norske seminaret "Information Technology in Ship Operation". Seminaret arrangeres av Norges Rederiforbund, Marintek og Norges forskningsråd.

Fredag 13. mars

  • Statsråden åpner seminaret "Japan-Norway. Future Trends in Trade and Technology" i Tokyo. Seminaret presenterer bredden i norsk-japansk næringslivsengasjement og samarbeid innen forskning og teknologi. Fremtidige satsingsområder vektlegges.
  • Politiske samtaler med japanske ministre.
  • Statsråden deltar på fremstøt for norsk sjømat og norske møbler på et varehus i Tokyo.
  • Statsråden orienterer om aktuelle spørsmål i norsk næringspolitikk i Norwegian Business Forum. Forening av norske og japanske forretningsfolk.

Lørdag 14. og søndag 15. mars

  • Besøk til den norske OL-landsbyen i Hakuba. Landsbyen skal overtas av vertskommunen og erfaringene med tiltaket og etterbruk av landsbyen vil bli drøftet. Kommunen ønsker at landsbyen skal bestå som en norsk attraksjon i Hakuba.
  • Statsråden møter den norske troppen under avslutningen av Paralympics i Nagano.

Mandag 16. mars

  • Besøk til Hondas bilfabrikk utenfor Tokyo.
  • Besøk til Sony i Tokyo. Orientering om aktuelle IT-spørsmål i Japan.

Kontaktpersoner: Rådgiver Pål Gretland, telefon 22 24 04 55
Konsulent Håkon Harv, telefon 22 24 04 60

Lagt inn 26 februar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen