Historisk arkiv

Nærings- og handelsminister Lars Sponheim undertegner handelsavtale med Ukraina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Priv til red

27.01.98

Nærings- og handelsminister Lars Sponheim undertegner handelsavtale med Ukraina

I forbindelse med offisielt besøk av Ukrainas minister for industripolitikk Vasyl Hureyev til Norge 25 - 28 januar 1998, vil det bli undertegnet en bilateral avtale om handel og økonomisk samarbeid.

Avtalen vil bidra til å sikre klare kjøreregler for handel og investeringer, og vil gi norske bedrifter minst like gode vilkår i Ukraina som landet gir bedrifter fra andre land:

  • Avtalen innebærer at norsk eksport til Ukraina vil få de samme tollsatser som eksport fra f.eks. EU-landene.
  • Avtalen sikrer ikke-diskriminering og nasjonal behandling av norske eksportvarer.
  • Avtalen slår fast at oppgjør for varer og tjenester i hovedsak skal skje i konvertibel valuta.
  • Ukraina forplikter seg i avtalen til å rette seg etter hovedprinsippene til Verdens handelsorganisasjon (WTO), selv om landet ennå ikke er medlem av organisasjonen. Dette innebærer bl.a. at Ukraina forplikter seg til å overholde WTO-avtalen om intellektuell eiendomsrett.
  • Avtalen fastsetter konkrete prosedyrer for løsning av handelstvister.

Samhandelen mellom Norge og Ukraina utgjorde ca NOK 470 millioner i 1997, en økning på over 50% i forhold til 1996. Eksporten utgjorde NOK 183 millioner. Det viktigste eksportproduktet er fisk og fiskeprodukter, som i følge offisielle tall utgjorde over NOK 100 millioner i 1997. Dersom man medregner fisken som re-eksporteres via Polen og Baltikum, er tallet sannsynligvis dobbelt så høyt.

Flere norske bedrifter er etablert i Ukraina, bl a Telenor, Norsk Hydro, Elopak, Jotun og Hafslund.

Undertegningen vil finne sted i 3. etasje på Hotel Continental (Bankettavdelingen) 27. januar kl 1200. Pressen vil få anledning til å stille spørsmål.

For nærmere informasjon om avtalen og de økonomiske forbindelsene mellom Norge og Ukraina, kontakt Underdirektør Kristian Ødegaard, tlf. 22 24 04 50.

Lagt inn 27 januar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen