Historisk arkiv

Næringslovutvalget foreslår å fjerne investeringsavgiften

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

22 januar 1998

Næringslovutvalget foreslår å fjerne investeringsavgiften

Næringslovutvalget har lagt fram for nærings- og handelsministeren et forslag om å oppheve investeringsavgiften. Utvalget begrunner forslaget med at avgiftsreglene er så fulle av unntak at avgiften rammer bedriftene svært ulikt, noe som bl a kan føre til at aktiviteter og investeringer vris mot virksomheter som er avgiftsfri. Videre er regelverket knyttet til investeringsavgiften så komplekst at næringslivet bruker store ressurser på å administrere avgiften. Dette er en større belastning for små- og mellomstore bedrifter enn for de store bedriftene. Norge er det eneste landet i EØS-området som har investeringsavgift. Utvalget anser investeringsavgiften som en samfunnsøkonomisk svært ressurskrevende beskatningsform. Å avgiftsbelegge sluttproduktet framfor innsatsvarene i en produksjonsprosess vil være mer effektivt.

Dette er ett av to forslag som Næringslovutvalget fremmer sammen med årsrapporten for 1997. Det andre er forslag om å innføre adgang for selvstendig næringsdrivende til å benytte statens satser ved utgiftsføring av yrkesreiser. Dette vil være arbeidsbesparende for de næringsdrivende, og vil videre sikre en likebehandling av alle yrkesreiser uavhengig av hvilken organisasjonsform den næringsdrivende har valgt. I dag kan lønnsmottakere bruke statens satser, mens selvstendig næringsdrivende må dokumentere alle utgifter.

Næringslovutvalget er et regjeringsoppnevnt frittstående utvalg som gjennomgår den lovgivning som innvirker på mulighetene for etablering og utvikling av næringsvirksomhet, med tanke på å fremme forslag til forenklinger, samordning og andre endringer som kan stimulere til økt næringsaktivitet. Utvalget skal særlig fokusere på forenklinger rettet mot små og mellomstore bedrifter.

For nærmere informasjon:

Investeringsavgiften:
Utvalgsleder Helge B Andresen, telefon 62 35 80 93 eller 943 61 794,
eller rådgiver Cici Landgraff, telefon 22 24 65 52

Bruk av statens satser:
Utvalgsleder eller rådgiver Kari Bjørke, telefon 22 24 66 75

Årsrapporten:
Kan fås ved henvendelse til Nærings- og handelsdepartementet, telefon 22 24 66 73.

Lagt inn 22. januar 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen