Historisk arkiv

Ni departementer står bak grunnlagsdokument for elektronisk handel:E-handelspolitikken skal utformes i dialog med næringsliv og forbrukere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

24.11.98

Ni departementer står bak grunnlagsdokument for elektronisk handel:

E-handelspolitikken skal utformes i dialog med næringsliv og forbrukere

Nærings- og handelsminister Lars Sponheim inviterer nå forbrukere og næringsliv til høring på Internett om politikken som skal ligge til grunn for satsing på elektronisk handel i Norge. Til grunn for høringen ligger en rapport utarbeidet av embetsverket i ni departementer.

- 1998 har vært kartleggingsåret der vi har skaffet oss oversikt over lovendringer og andre tiltak som er nødvendige for å legge til rette for elektronisk handel. Regjeringens mål er at vi i 1999 skal starte gjennomføringen slik at vi for alvor kan ta i bruk de store mulighetene som ligger i elektronisk handel. For å lykkes med det trenger vi en tett dialog med både forbrukere og næringsliv, sier nærings- og handelsminister Lars Sponheim.

Grunnlagsdokumentet skisserer aktuelle løsninger på mange problemstillinger kyttet til elektronisk handel, men det trekkes ikke endelige konklusjoner. Dokumentet er utformet innenfor rammen av prinsipper og satsingsområder fastsatt av regjeringen.

I tråd med det internasjonale politikkarbeidet legger regjeringen til grunn at privat sektor må lede utviklingen, og at elektronisk handel må drives fram av markedet og ikke av regulering. Det offentlige som bruker av elektronisk handel kan imidlertid være pådriver for utviklingen. Videre understrekes det at når myndighetene griper inn med regulering, skal dette skje i åpen dialog med berørte parter. Nødvendige reguleringer skal være teknologinøytrale.

Områder som forbrukervern, personvern, skatte- og avgiftssaker og elektroniske signaturer vil bli prioritert når det gjelder å fremme nødvendige lovendringsforslag.

Grunnlagsdokumentet inneholder i alt 36 tiltak for det videre arbeidet. Siktemålet er å bidra til å bygge tillit til den elektroniske markedsplassen gjennom lover og regelverk og gjennom utvikling av trygg teknologi og god forretningsskikk. Videre settes det fokus på utvikling av effektive og ikke-diskriminerende spilleregler og bedre infrastruktur for elektronisk handel.

Av forslagene som det arbeides med er blant annet:

  • Gjennomgang av personvernspørsmål, bl.a. for å få nettsteder for elektronisk handel til å bevisstgjøre brukerne om personvernspørsmål og gi god informasjon om hvordan de benytter og beskytter personopplysninger.
  • Det vurderes en merkeordning for de nettstedene som fyller bestemte krav til trygg og god elektronisk handel.
  • Formkrav til papir og underskrifter i gjeldende lov og regelverk skal analyseres for å fjerne eller endre regler som kan være til hinder for elektronisk informasjon og kommunikasjon.
  • Godkjennningsordninger eller andre tiltak for å sikre tillit til elektroniske signaturer skal utredes.
  • Delta aktivt i OECDs skatte- og avgiftsarbeid i forbindelse med e-handel.
  • Vurdere behovet for nye løsninger i dagens aksessnett til Internett med sikte på å skape enklere og rimeligere løsninger for e-handel for privatkunder og små bedrifter.
  • Program for elektronisk handel i offentlige innkjøp.

Grunnlagsdokumentet vil også bli lagt fram i Fellesforumet for e-handel, som er opprettet av Nærings- og handelsdepartementet for kontakt med aktørene i elektronisk handel.

Adressen til den elektroniske høringen på Internett er:

linkdoc024005-990115#dochttp://odin.dep.no/nhd/publ/1998/ehandel/

Lagt inn 25. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen