Historisk arkiv

Norsk–russisk avtale om vitenskap og teknologi

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Dato: 26. mai 1998

Norsk–russisk avtale om vitenskap og teknologi

Norge og Russland har i dag undertegnet en avtale om vitenskapelig og teknologisk samarbeid. Formålet med avtalen er å utvide det bilaterale samarbeidet og å bringe det i overensstemmelse med de nye politiske, økonomiske og sosiale realitetene i Russland.

Spørsmålet om en slik avtale ble første gang tatt opp i sluttkommunikeet fra president Boris Jeltsins besøk i Norge i 1996.

Myndighetene tilrettelegger

For å få til flere norsk-russiske fellesprosjekter innen forskning og teknologi skal det legges til rette for direkte kontakt mellom de to lands vitenskapelige og teknologiske institusjoner. Myndighetene vil yte prosjektdeltagerne assistanse når det gjelder søknader om visa samt om inn- og utførsel av utstyr. Samarbeidspartnerne skal seg imellom avtale gjensidige forpliktelser, utgiftsdekning og fordelingen av immaterielle rettigheter. Deltagerne er selv ansvarlig for utgiftene. Konferanser, gjensidige besøk, utveksling av personell og utdanning/opplæring nevnes som naturlige samarbeidsformer.

For å følge opp avtalen skal det opprettes en arbeidsgruppe underlagt Den Blandede Norsk-Russiske Kommisjon for Økonomisk, Industrielt og Vitenskapelig samarbeid. Arbeidsgruppen skal på norsk side ledes av nærings- og handelsminister Lars Sponheim.

Anvendt forskning

Avtalen omfatter ikke bare vitenskapelige institusjoner, men også private selskaper.

Spesielt vil anvendt forskning stå i fokus for oppmerksomheten. På dette området har Russland store, udekkede behov. Norge har spesiell kompetanse på felter av vital interesse for Russland – blant annet innen olje og gass, skipsfart og fiskeri. Derfor kan denne avtalen kan bli viktig for det langsiktige, næringspolitiske samarbeid med Russland.


Kontaktperson: Kristian Ødegaard, telefon 22 24 04 50

Lagt inn 26. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen