Historisk arkiv

Ny lov om offentlige anskaffelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Dato 28.05.98

Ny lov om offentlige anskaffelser

Regjeringen har besluttet å fremme en ny lov om offentlige anskaffelser. Loven vil erstatte den gjeldende lov om offentlige anskaffelse.

Gjeldende lov trådte i kraft 1 januar 1994, som en del av gjennomføringen av EØS-avtalen i Norge. Lov om offentlige anskaffelser gir fullmakt til å gi forskrifter om anskaffelsesprosedyren som må følges av offentlige oppdragsgivere ved anskaffelse av varer, tjenester og bygge- og anleggsarbeider. I tillegg inneholder loven enkelte grunnleggende prinsipper for offentlige anskaffelser. Loven gir leverandørene søksmålsadgang dersom oppdragsgiveren ikke følger regelverket.

Lovproposisjonen bygger på utredningen fra NOU 1997: 21 fra utvalget for revidering av det offentlige anskaffelsesregelverket og høringsuttalelsene til denne. Utvalgets utredning var med få unntak enstemmig og høringsinstansene har i stor utstrekning gitt sin støtte til utvalgets forslag til lov. Departementet har i det vesentligste fulgt utvalgets anbefalinger.

Offentlige anskaffelser utgjør ca 18 prosent av bruttonasjonalprodukt og er følgelig av stor samfunnsøkonomisk betydning. Det er derfor viktig å ha et regelverk som er enkelt for innkjøperne å håndtere og for leverandørene å forholde seg til. Undersøkelser har vist at et effektivt regelverk kombinert med økt kompetanse på innkjøpsfronten gir store besparelser for det offentlige.

Bakgrunnen for regelverksrevisjonen er at dagens regelverksstruktur er uoversiktlig og til dels foreldet. Regelverket er således ikke godt nok egnet til å ivareta de grunnleggende prinsipper nedfelt i EØS-avtalen og de forretningsmessige hensyn som anskaffelsesregelverket skal ivareta. Hensikten med lovrevisjonen er å øke brukervennligheten, sikre at regelverket etterleves og unngå unødig ressursbruk.

De viktigste endringene i forhold til dagens lov er følgende:

  • Formål og visse grunnleggende prinsipper er nedfelt i loven
  • Statlige oppdragsgivere pålegges å ta miljøhensyn ved planleggingen av sine anskaffelser.
  • Håndhevelsesadgangen er utvidet til å også omfatte statlige anskaffelser under terskelverdiene for EØS-regelverket.

Loven og forskriften som vil bli gitt i medhold av loven vil ikke berøre kommunale anskaffelser utover det som følger av Norges forpliktelser etter EØS-avtalen. Bakgrunnen for dette er at kommunesektoren ikke var omfattet av utvalgets mandat og arbeid. For statlige anskaffelser vil det bli utarbeidet en nytt regelverket for statlige anskaffelser som vil erstatte gjeldende anskaffelsesinstruks. Departementet vil i forbindelse med forskriftsarbeidet igangsette et arbeid med de berørte parter der man vurderer konsekvensene av inkludere kommunesektoren i sin helhet i regelverket for offentlige anskaffelser.


Kontaktperson: Ulrikke Teige, telefon 22 24 66 79

Lagt inn 29. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen