Historisk arkiv

Regjeringen vil gjøre det enklere å starte og drive bedrifter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Dato 28.05.98

Regjeringen vil gjøre det enklere å starte og drive bedrifter

Å gjøre det enklere å starte og drive bedrifter er et av hovedelementene i Regjeringens framtidige næringspolitiske strategi som presenteres i stortingsmelding nr 41 «Næringspolitikk inn i det 21. århundret».

- Bedrifter skapes, de vedtas ikke, sier nærings- og handelsminister Lars Sponheim. Regjeringen vil sette økt fokus på arbeidsvilkårene for nyetablerere og små bedrifter i næringspolitikken. Samordning og forenkling av lov- og regelverk, tilpasning av finansierings- og veiledningstilbudet og positive holdninger til små bedrifter og entreprenørskap er viktige stikkord. Stortingsmeldingen er av prinsipiell karakter og trekker opp retningslinjene for den næringspolitiske innsatsen i årene framover. Meldingen fokuserer spesielt på arbeidet rettet mot de mindre bedriftene. Regjeringen vil konkretisere innsatsen i forbindelse med statsbudsjettet for 1999 og i fremtidige proposisjoner og meldinger.

Basert på utviklingstrekk og utfordringer vi står overfor, legger Regjeringen opp til en fire-leddet næringspolitisk strategi:

  • Det skal bli enklere å starte og drive bedrifter.
  • Det skal satses på utvikling av kunnskap og kompetanse.
  • Det skal legges til rette for et allsidig og miljøvennlig næringsliv i hele landet.
  • Det skal legges til rette for at norsk næringsliv kan utnytte mulighetene i en globalisert økonomi

Regjeringen mener at menneskelig kreativitet er den viktigste ressursen i næringsutviklingen. Næringspolitikken må legge til rette for at utvikling av kunnskap og kompetanse blir næringslivets fremste konkurransefortrinn. Dette krever satsing på utdanning og forskning. Regjeringen er opptatt av at det utvikles spisskompetanse på områder av stor betydning for næringsutviklingen. Regjeringen ser det som viktig å styrke samhandlingen mellom forskning og næringsliv. For å bidra til dette legger Regjeringen opp til å innføre prosjektutviklingstilskudd til forskere og nyskapere og å styrke de regionale såkornfondene. Regjeringen legger stor vekt på styrkingen av IT-kompetansen, og har akkurat fremmet en egen stortingsmelding om dette.

En globalisert verden gir økte muligheter for norsk næringsliv. Regjeringen legger vekt på næringslivet skal ha bistand og finansiering for eksport og uteetableringer. Regjeringen går i denne sammenhengen inn for å oppheve kravene om motgarantier som i dag stilles under den såkalte SUS/Baltikum-ordningen i Garanti-Instituttet for Eksportkreditt. Dette vil bidra til å gjøre ordningen mer tilpasset næringslivets behov. Regjeringen foreslår videre en sammenslåing av Norges Industriattacheers og Norges Eksportråds uteapparat gjennom etablering av integrerte handels- og teknologikontorer, og at den administrative ledelsen av disse kontorene hjemme legges til Norges Eksportråd.

Meldingen må ses i sammenheng med stortingsmeldingen om eierskap i næringslivet som legges fram samtidig med denne meldingen.

Lagt inn 29. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen