Historisk arkiv

Regjeringen vil selge statsaksjer og styrke teknologisatsingen i næringslivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Dato 28.05.98

Regjeringen vil selge statsaksjer og styrke teknologisatsingen i næringslivet

Regjeringen vil frigjøre kapital fra statsbedrifter for å styrke bedriftenes satsing på teknologiutvikling. Styrking av såkornfond med 200 millioner kroner og prosjektutviklingstilskudd på 100 millioner kroner er blant forslagene i stortingsmelding nr 40 (1997-98) «Eierskap i næringslivet».

Regjeringen mener det er behov for flere aktive, private eiere i norsk næringsliv. Statlig eierskap må ha en klar politisk begrunnelse og skal vurderes opp mot alternativ anvendelse av den statlige kapitalen. - Staten bør ikke sitte som eier i bedrifter hvor dette utelukkende er historisk begrunnet, uttaler nærings- og handelsminister Lars Sponheim.

Opsjoner

Økt bruk av aksjeopsjoner i arbeidsforhold er et av virkemidlene som foreslås for å gi ledere og ansatte økt eierinnflytelse i bedriftene. Regjeringen tar også sikte på redusere summen av arveavgift og dokumentavgift ved generasjonsskifte i familieeide bedrifter. Regjeringen vil videre gjennomgå formuesbeskatningen i sammenheng med oppfølging av utredningen om et flatere skattesystem.

Delprivatisering

Staten skal fremdeles sikre nasjonal kontroll som eier i bedrifter som forvalter viktige naturressurser. For andre statlige selskaper vil imidlertid Regjeringen vurdere delprivatisering og børsnotering. Dette vil særlig være aktuelt for konkurranseutsatte selskaper med stort kapitalbehov.

Regjeringen mener det er viktig med klarere rammebetingelser for regulering av virksomheten når staten engasjerer seg i forretningsmessig drift. Regjeringen vurderer derfor å organisere det statlige eierskapet slik at eier- og regulatørrollen i større grad utøves av forskjellige departement.

Den varslede teknologisatsingen skal rettes mot faser hvor markedet alene ikke klarer å drive prosjektene videre. Et prosjektutviklingstilskudd på 100 millioner kroner til forskere og nyskapere skal hjelpe disse til å følge prosjektene lenger enn de tradisjonelt har gjort. Regjeringen vil også styrke den regionale profilen i såkornkapitalordningen gjennom økte midler øremerket teknologibaserte prosjekter. Hvert av de 4 regionale såkornfondene vil få tilført nye 40 millioner kroner i ansvarlig lån og 10 millioner kroner i tapsfond.

Lagt inn 29. mai 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen