Historisk arkiv

Salg av statens aksjer i Norsk Jetmotor a.s

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Dato: 27.11.98

Salg av statens aksjer i Norsk Jetmotor a.s

Staten og Kongsberg Gruppen ASA, som til sammen eier 2/3-deler av Norsk Jetmotor a.s, inngikk 19. oktober en intensjonsavtale med Volvo Aero Corporation (VAC) om salg. Det er i dag inngått en endelig kjøpekontrakt mellom partene. VAC skal nå foreta en såkalt due diligence-gjennomgang av Norsk Jetmotor, og det tas sikte på at handelen kan gjennomføres innen årsskiftet. Fondsfinans har vært departementets rådgiver i forbindelse med salget, og har representert staten under forhandlingene.

Norsk Jetmotor AS ble etablert i 1987 for å videreføre A/S Kongsberg Våpenfabrikks flymotordivisjon etter akkorden. I dag eier staten og Kongsberg Gruppen ASA en tredjedel av selskapet hver, mens den siste tredjedelen eies av flymotorprodusentene Pratt & Whitney i USA og SNECMA i Frankrike. Selskapet har 500 ansatte.

Pratt & Whitney og SNECMA hadde forkjøpsrett til aksjene som skulle selges. Pratt & Whitney har erklært at de ikke vil bruke forkjøpsretten, mens SNECMA overdrar sin aksjepost til VAC på tilsvarende vilkår som staten og Kongsberg Gruppen. Etter dette skal VAC i alt overta 77,8 % av aksjene i Norsk Jetmotor. Forhandlingene om salget, der staten ble representert ved Fondsfinans, førte til at selskapet ble verdsatt til 430 mill. kroner. Statens andel av dette blir 143,3 mill. kroner. Den gjennomgangen VAC nå skal foreta, kan føre til mindre justeringer av beløpet.

Bedriftsklubben og Funksjonærenes fellesutvalg ved Norsk Jetmotor har bedt om at staten beholder en aksjepost i selskapet, for å sikre dets selvstendige stilling innen Volvo Aero-konsernet. Regjeringen har imidlertid ikke funnet dette aktuelt.

Kontaktperson: Morten M. Kallevig, telefon 22 24 67 50

Lagt inn 27. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen