Historisk arkiv

Samspill mellom selvstendige aktører skal gi sterkt IT-senter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Dato 20.11.98

Regjeringen konkretiserer planene for Fornebu

Samspill mellom selvstendige aktører skal gi sterkt IT-senter

Regjeringen går inn for at Universitetet i Oslo og NTNU får etablere utdanningsvirksomhet i Terminalbygget på Fornebu. Staten vil også medvirke til at deler av Terminalbygget brukes til etterutdanning og støttefunksjoner for små og nystartede IT-bedrifter.

- Målet med statens medvirkning å skape et senter som er av høy internasjonal klasse og som fungerer i likeverdig samspill med de regionale IT-miljøene i Norge. Det er viktig at de forskjellige aktørene bidrar med det de er best på. Universitetene skal ha kontroll med utdanningsvirksomheten, mens bedriftene bidrar på næringssiden. Jeg har tro på at samspillet mellom disse miljøene vil gi mye nyskaping, sier nærings- og handelsminister Lars Sponheim.

Resten av Terminalbygget og statens næringsarealer på Fornebu vil i samsvar med EØS-reglene bli solgt til IT-relatert næringsvirksomhet til høyest mulig pris etter en åpen budrunde.

Dette er de viktigste elementene i Regjeringens strategi for etablering av et IT- og kunnskapssenter på Fornebu. Opplegget blir presentert i en stortingsmelding som ble lagt fram i dag ( St meld nr 13 (1998-99)Enkelte gjenstående spørsmål i forbindelse med etablering av IT-senter på Fornebu).

Med dette følger Regjeringen både opp en rekke merknader Stortinget har hatt om IT-senteret og Stortingets vedtak om at 2,3 milliarder kroner av salgsinntektene fra Fornebu skal brukes til å finansiere Oslo Lufthavn Gardermoen.

Staten vil bidra til IT- og kunnskapssenteret på Fornebu på tre områder:

  1. I Terminalbygget settes det av 8.000 kvadratmeter til utdanningsvirksomhet i regi av Universitetet i Oslo og Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet i Trondheim. Her vil det også være plass til etter- og videreutdanningsvirksomhet. Det legges opp til at utgiftene for utdannings- og forskningsaktiviteten på Fornebu finansieres på en måte som gjør at dette ikke går ut over eksisterende og planlagt aktivitet ved universiteter og høyskoler.
  2. Staten skal medvirke til inkubatoraktivitet, det vil si et støtte for små og nyetablerte bedrifter på Fornebu. Denne virksomheten planlegges lagt til Terminalbygget og skal gjennomføres i regi av private og det offentlige virkemiddelapparatet som har erfaring med slik virksomhet (SND og SIVA).
  3. Resten av Terminalbygget (ca. 22.000 m2) og ca. 200 dekar som vil bli regulert til næringsformål, skal selges med IT-føringer. I samsvar med EØS-reglene vil staten selge til høyest mulig pris etter en åpen budrunde.

1. Telenor, som er Norges største IT-bedrift, har allerede kjøpt tomt på Fornebu og vil samle det meste av sin virksomhet i Oslo området her, tidligst sommeren 2001. Dette ventes å få stor betydning for IT-senteret og for bedriftsetableringer.

2. Utdanningsinstitusjonene har selv lagt vekt på at de ikke ønsker å flytte studenter og vitenskapelig personell til Fornebu før det er etablert IT-relatert næringsvirksomhet som de kan samarbeide med. Tidsplanen for etablering av senteret vil også være avhengig av opprydding av forurenset masse på det tidligere flyplassområdet og Bærum kommunes reguleringsarbeid. I stortingsmeldingen antas det at hele IT-senteret ikke vil være på plass før i 2003.

3. Stortingets forutsetning om at 2,3 milliarder kroner i salgsinntekter fra Forneu skal gå til å finansiere flyplassen på Gardermoen er et overordnet utgangspunkt for disponering av arealene og avhending av eiendommene. Erfaringene fra de salg som er gjennomført på Fornebu tyder på at anslaget er for høyt. Denne forutsetning og forpliktelsene i EØS-avtalen ligger til grunn for at staten vil selge næringsarealene til IT-relatert virksomhet til høyest mulig pris.

4. Koksa-området, som staten eier sammen med SAS, vil bli utlyst for salg i 1998. Regjeringen tar sikte på at avhending av statens eiendommer kan skje våren 1999.


Kontaktperson: Avd. direktør Jan Fredrik Lockert, telefon 22 24 66 15

Lagt inn 20. november 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen