Historisk arkiv

Statens varekrigsforsikring: Arbeidsgruppe foreslår å videreføre virksomheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding


Dato: 03.03. 1998

Statens varekrigsforsikring: Arbeidsgruppe foreslår å videreføre virksomheten

Flertallet i en arbeidsgruppe som har vurdert Statens varekrigsforsikring anbefaler at ordningen videreføres.

Flertallet i arbeidsgruppen mener det ikke foreligger gode nok grunner til å avvikle en statlig ordning som brukerne og Forsikringsforbundet er fornøyd med og som er best ut fra beredskapshensyn – og som i normale situasjoner ikke belaster staten økonomisk.

Flertallet omfatter alle deltagerne i arbeidsgruppen bortsett fra Finansdepartementets representanter.

– Synspunktene fra flertallet i arbeidsgruppen om at Statens varekrigsforsikring har fungert til de flestes tilfredshet understreker at det var riktig av sentrumsregjeringen å endre Jagland-regjeringens beslutning om å avvikle ordningen i fjor høst. Jeg vil nå sørge for at rapporten blir sendt ut på høring. Videre vil Regjeringen vurdere hvilken rolle staten bør ha i fremtiden når det gjelder varekrigsforsikring. Deretter vil det være naturlig at regjeringen legger saken frem for Stortinget på nytt, sier nærings- og handelsminister Lars Sponheim.

Finansdepartementets representanter i arbeidsgruppen finner ikke at det er grunnlag for å konkludere med at en videreføring av Statens varekrigsforsikring er den beste løsningen.

Arbeidsgruppen har videre vurdert eierskapet til den opparbeidede kapitalen på 2,3 milliarder kroner i Statens varekrigsforsikring. Her er alle deltakerne i arbeidsgruppen, bortsett fra de to representantene fra NHO og HSH, av den oppfatning at staten juridisk må betraktes som eier av selskapet og kapitalen som er blitt akkumulert i selskapet.

NHOs representant mener at Statens varekrigsforsikring må betraktes som en stiftelse. Det innebærer at staten ikke fritt kan disponere midlene som er akkumulert i selskapet.

HSHs representant mener at spørsmålet om eierskapet til Statens varekrigsforsikrings kapital ikke er tilstrekkelig avklart. Det vesentlige for denne representanten er imidlertid at ordningen videreføres, og spørsmålet om eierskapet til ordningens akkumulerte kapital blir da av underordnet betydning.

Bakgrunn Statens varekrigsforsikring

Statens varekrigsforsikring ble opprettet i mai 1940, etter at det private varekrigsforsikringstilbudet ble avviklet. Begrunnelsen for å opprette selskapet var å avlaste risiko for norsk næringsliv, slik at det var mulig å opprettholde varetransporten i krigstid.

For å gi virksomheten en eksplisitt lovhjemmel etter at okkupasjonslovgivningen ble avviklet, ble lov om Statens varekrigsforsikring vedtatt i 1948. Denne loven danner grunnlaget for selskapets virksomhet i dag.

Statens varekrigsforsikring er etablert som et særlovsselskap/-foretak. Staten har hatt ansvaret for oppnevningen av styret for selskapet, og har selv vært representert i styret. Det har vært jevnlige rapporteringsmøter mellom styret og departementet. Videre har staten stilt garanti for virksomheten.

For å fremskaffe et tilstrekkelig grunnlagsmateriale for å vurdere Statens varekrigsforsikrings fremtid og statens rolle innen varekrigsforsikring, opprettet Nærings- og handelsdepartementet i desember 1997 en arbeidsgruppe. Arbeidsgruppen har bestått av representanter fra styret i Statens varekrigsforsikring, NHO, HSH, Forsikringsforbundet, GIEK, Nærings- og handelsdepartementet, Justisdepartementet, og Finansdepartementet.

Arbeidsgruppen avsluttet sitt arbeid 26. februar 1998, og overrakte 2. mars en rapport til nærings- og handelsministeren.

Lagt inn 3. mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen