Historisk arkiv

Statsrådens IT-politiske redegjørelse 1998: Fokus på utdanning og år 2000

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Dato 02.04.98

Statsrådens IT-politiske redegjørelse 1998:

Fokus på utdanning og år 2000

Lars Sponheim oppfordret alle aktører privat og offentlig sektor om å ta år 2000-utfordringen alvorlig. Han varslet at Regjeringen om kort tid vil legge frem en oppfølgingsplan for år 2000-problemet. - Den enkelte må ta ansvar for sine IT-systemer og systemenes samhandling med andre. Videre må myndighetene iverksette tiltak slik at samfunnskritiske funksjoner ikke rammes og etablere nødvendig beredskap for å takle uforutsette situasjoner.

Nærings- og handelsminister Lars Sponheim la i sin IT-politiske redegjørelse for Stortinget i dag, 2. April 1998 stor vekt på utdanning og kompetanse, og særlig behovet for IT-kompetanse.

Regjeringen har varslet at det vurderes opprettet 500 nye studieplasser innen IT i statsbudsjettet for 1999, noe som også vil kreve friske midler. Opptrappingen i studiekapasiteten vil bli vurdert allerede i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 1998.

- Kjennskap til IT er nødvendig i de fleste yrker, sa Sponheim. Gjeldende IT-plan for utdanningen vil bli fulgt opp med en ny revidert plan som vil bli lagt frem på forsommeren.

Sponheim ønsker også å legge bedre til rette for elektronisk handel.

- Selv om det allerede handles elektronisk på nettet, er det behov for å lage rammebetingelser som sikrer en forsvarlig handel, sa Sponheim. Nærings- og handelsministeren understreket at det er privat sektor som må gå foran og ta i bruk elektronisk handel.

For å fremme trygg bruk av Internett er kunnskaper og holdninger hos barn og ikke minst foreldrene det viktigste virkemiddelet. - Jeg mener selvregulering i næringen slik vi kjenner det fra presse og tradisjonelle media er et godt tiltak som bidrar til å ansvarliggjøre innholdsleverandører, sa Sponheim. I Norge har bransjen etablert et Internett etisk råd, etter modell fra Pressens faglige utvalg.

I sin redegjørelse refererte Sponheim flere av forslagene til det regjeringsoppnevnte personregisterlovutvalget og sa at flere av disse var i samsvar med Voksenåsenerklæringen og vil bli fulgt opp. Regjeringen vil blant annet arbeide for å styrke Datatilsynets uavhengighet av Justisdepartementet og å stramme inn reglene om fjernsynsovervåkning.

Statsrådens IT-politiske redegjørelse finnes i sin helhet på Internett: http://odin.dep.no/nhd/

Lagt inn 2 april 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen