Historisk arkiv

Statsstøtten til norsk virksomhet på Svalbard – Rapport fra arbeidsgruppe overlevert statsråd Sponheim

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

05.03.98

Statsstøtten til norsk virksomhet på Svalbard –

Rapport fra arbeidsgruppe overlevert statsråd Sponheim

En interdepartemental arbeidsgruppe som har redegjort for og vurdert statsstøtten til norsk virksomhet på Svalbard, har nå avgitt sin rapport til nærings- og handelsministeren.

Etter arbeidsgruppens vurdering synes det ikke å være nødvendig å videreføre kulldriften for å opprettholde bosetning og sentrale samfunnsfunksjoner på Svalbard.

Eventuell avvikling av kullvirksomheten vil medføre bortfall av arbeidsplasser. Arbeidsgruppen mener likevel at Longyearbyen fortsatt vil kunne ha en befolkning på omkring 1 000 innbyggere. Videre peker gruppen på at fortsatt kulldrift kan medføre miljøbelastninger knyttet til ferdsel, skipstrafikk og utslipp fra virksomheten. Avvikling vil i så måte gi en miljøgevinst.

Bakgrunnen for oppnevningen av gruppen var arbeidet med ny stortingsmelding om Svalbard. Det har vært en forutsetning at gruppens rapport skal kunne brukes i meldingsarbeidet. Arbeidsgruppen har vurdert konsekvensene for sysselsetting, folketall, miljø og tilskuddsbehov, ut fra forskjellige forutsetninger om framtidig utvikling av kullvirksomhet, reiseliv, forskning og høyere utdanning. Arbeidsgruppen har tatt utgangspunkt i gruveselskapets egen vurdering av utviklingen framover, og sett på samfunnsmessige konsekvenser både av videreføring av kullvirksomheten og av en eventuell avvikling.

Ingen av de alternativene arbeidsgruppen har sett på, tyder på at folketallet i Longyearbyen på noe lengre sikt vil bli høyere enn dagens nivå. Dette har sammenheng med at gruvedriften i Longyearbyen vil opphøre innen 2002, og at det deretter bare vil være gruvedrift i Svea. Infrastruktur i Longyearbyen, som boliger, skole og barnehage, er i dag fullt utnyttet. Arbeidsgruppen mener at behovet for ytterligere utbygging av infrastruktur må vurderes i forhold til en mer langsiktig situasjon.

Etter gruveselskapets vurdering vil kullvirksomheten fra 2002 baseres på drift i Svea, med pendling til og fra Longyearbyen. Kulldriften vil på lengre sikt gi betydelig redusert sysselsetting. Pendlingen vil kunne svekke kullvirksomhetens bidrag til stabiliteten i Longyearbysamfunnet. Arbeidsgruppen framholder derfor at en slik utvikling reduserer forskjellen mellom en situasjon med kulldrift og en situasjon uten.

Ved en avvikling av kulldriften vil behovet for tilskudd på 45 mill. kroner årlig falle bort. I tillegg vil utgiftene til samfunnsdrift og administrasjon kunne reduseres.

Arbeidsgruppen peker på at virkningene av en eventuell avvikling av kulldriften vil kunne dempes ved ytterligere satsing på forskning og forskningsservice.

Statsråd Lars Sponheim planlegger et besøk til Svalbard til høsten.

Lagt inn 5 mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen