Historisk arkiv

Vedrørende fusjon i Tine Meieri Øst

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

30.03.98

Vedrørende fusjon i Tine Meieri Øst

Nærings- og handelsdepartementet har avslått klage på Foretaksregisterets avslag om å registrere fusjonen mellom AL Fellesmeieriet, AL Østlandsmeieriet og Østfoldsmeieriet AL i Tine Meieri Øst BA.

Melding om fusjonen kom inn til Foretaksregisteret våren 1997. I vedtak fra 9. oktober 1997 besluttet Foretaksregisteret å nekte registrering av fusjonen. Etter at meieriene klaget på dette, og Foretaksregisteret opprettholdt sitt vedtak, ble saken oversendt for avgjørelse til Nærings- og handelsdepartementet, som er klageinstans.

Departementet har kommet frem til at fusjonen ikke er lovmessig, og at klagene dermed ikke kan tas til følge (saksnr. 98/322, 98/323 og 98/325).

Til grunn for vedtaket kan nevnes følgende:

Meieriselskapsloven fra 1936 henviser til bestemmelsene i aksjeloven kapittel 14 ved fusjon mellom meieriselskap. Departementet mener at disse bestemmelsene også omfatter fusjon mellom andelslag som driver meierivirksomhet.

Aksjeloven § 14-1 a sier at ved fusjon kan maksimum 20 % av det som utbetales til de tidligere eierne i de fusjonerte selskapene, utgjøres av annet enn aksjer i det nystiftede selskapet.

Meieriene har ved fusjonen besluttet at Tine Meieri Øst BA skal utbetale melkepristillegg til andelseierne i tidligere AL Fellesmeieriet og Østfoldsmeieriet AL som kompensasjon for at disse to meierier har en større formue enn AL Østlandsmeieriet.

Departementet har funnet at disse tillegg er «tilleggsvederlag», og at 20 %-begrensningen er overtrådt

Kontaktpersoner:

Avd.dir. Tom Hugo-Sørensen, tlf 22 24 66 70
Rådgiver Thomas Aalby-Myhr, tlf 22 24 02 33

Lagt inn 30. mars 1998 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen