Historisk arkiv

Duket for datadugnad: Nasjonal ordning for overføring av nyere brukte datamaskiner til skolen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding

Nr. 41/1999
Dato 7. september 1999

Duket for datadugnad:

Nasjonal ordning for overføring av nyere brukte datamaskiner til skolen

Regjeringen vil i løpet av høsten sette i verk en landsomfattende ordning med overføring av nyere brukte datamaskiner fra næringslivet og det offentlige til skolene. I første omgang er målet at det hvert år skal overføres 16.000 nyoverhalte datamaskiner. Det tilsvarer et klassesett med 10 pcer til halvparten av landets skoler hvert år.

Antall elever pr pc i grunnskolen er fremdeles svært høyt. Derfor vil Regjeringen sette i verk en ordning som gjør det lett for bedrifter og offentlig sektor å overføre brukte, men fremdeles gode maskiner til skolene.

Brukt-pc-ordningen er en del av Regjeringens satsing på IT i skolen, men kommer i tillegg til den fireårige tiltakspakken for IT i skolen som først og fremst inneholder tiltak for å heve lærernes kompetanse på området.

· Skal skolene kjøpe inn alt utstyret de trenger til nypriser, blir det ikke mye midler igjen til drift og kompetanseheving. Vi legger også vekt på at bruktPC-ordningen skal gi skolen ferdig kontrollerte og klargjorte maskiner, og dermed fjerne mye av den ekstrabyrden mange lærere har som IT-ansvarlige, sier Lars Sponheim.

For å unngå at skolen blir dumpingplass for utdatert bruktutstyr, må bestemte minstekrav oppfylles. (1) Dette gjør at disse maskinene vil være bedre enn svært mye av det som finnes i skolen i dag.

Ordningen vil i korte trekk basere seg på en eller flere operatører som har til oppgave å hente maskinene hos bedriftene, foreta kvalitetskontroll, utstyre dem med programvare og tilpasse dem for bruk i skolen. Skoler som ønsker brukte pcer tar kontakt med en av operatørene.

Kostnadene ved ordningen vil i hovedsak knytte seg til klargjøring av maskinene hos operatør. Om datamaskinene blir gratis eller bare svært billige for skolene vil avhenge av om bedriftene også er villige til å betale for kostnadene til klargjøring. Det åpnes for fadderordninger, slik at en bedrift kan gi maskiner til en bestemt skole eller kommune.

Endelig utforming av ordningen gjøres nå i regi av Nasjonalt Læremiddelsenter. Det vil bli lagt vekt på å tilpasse den nasjonale ordningen slik at den kan fungere sammen med lokale ordninger, bl a ved at det åpnes for flere operatører.

(1) Foreløpig er kravene foreslått satt til Pentium 75-100 Mhz, 500 mb harddisk og 16-32 mb RAM.


Kontaktperson: Janne Rathke, telefon 22 24 01 28

Lagt inn 7. september 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen