Historisk arkiv

Elektronisk handel viktig i et nyskapingsperspektiv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik I

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Pressemelding


Dato: 11.06.99

Elektronisk handel viktig i et nyskapingsperspektiv

- Globaliseringen og digitaliseringen skaper et grenseløst informasjonssamfunn hvor bedrifter som lykkes antakelig vil være organisert på en annen måte og konkurrere annerledes enn i dag. Utfordringen er ikke bare å skape nye bedrifter, men en ny type bedrifter. Elektronisk handel er svært viktig, uttalte nærings- og handelsminister Lars Sponheim da Stortingsmelding nr. 41 om elektronisk handel og forretningsdrift ble lagt fram i dag. Jeg er opptatt av elektronisk forretningsdrift der næringslivet bruker informasjons- og kommunikasjonsteknologi på alle tenkelige måter for å gjøre sine produkter mer konkurransedyktige, fortsatte han.

En slik omforming av næringslivet vil påvirke hele samfunnet, og landet må ha en bevisst politikk. I stortingsmeldingen om elektronisk handel og forrtningsdrift er det utformet en politikk som går inn for at Norge skal være i fremste rekke på elektronisk handel og forretningsdrift. Målet med stortingsmeldingen er å beskrive en mulig utvikling på mellomlang sikt, og vise hvilke skritt som må tas for at norsk næringsliv skal komme i fremste rekke når det gjelder avansert bruk av IT. Meldingen gir en oversikt over Regjeringens omfattende lov- og regelverksarbeid på dette området. Her følger noen eksempler:

  • Forslag til ny angrefristlov og ny markedsføringslov er under utarbeidelse.
  • Forslag til ny lov om behandling av personopplysninger fremmes senere denne måneden.
  • Forslag til ny forskrift til merverdiavgiftsloven fremmes i løpet av året.
  • Forslag til ny lov om finansavtaler ble fremmet før påske.
  • Forskrifter til den nye loven om offentlige anskaffelser fremmes løpet av året.
  • Formkravene i alt lov og regelverk kartlegges for å fjerne ubegrunnede hindringer for elektronisk kommunikasjon.
  • Behovet for en egen lov om elektronisk signatur og tiltrodde tredjeparter vil bli vurdert høsten 1999 på bakgrunn av kartleggingen.
  • Justisdepartementet har uttalt at det er adgang til å inngå avtaler elektronisk, og at det er mulig å fremlegge slike avtaler som bevis for domstolene.

Regjeringens overordnede mål er å bringe Norge i forkant av utviklingen. De samfunnsøkonomiske gevinstene skal høstes, og det skal bygges opp konkurransekraftig ny næringsvirksomhet i Norge. Samtidig skal sosiale og samfunnsmessige hensyn vektlegges og uheldige konsekvenser motvirkes. Hensynet til personvern og forbrukerbeskyttelse skal prioriteres høyt, og utvikles til å bli et konkurransefortrinn.

Flest mulig må få anledning til ta i bruk elektronisk handel. Terskelen for å være tilbyder og bruker bør bli så lav som mulig, med tilgjengelighet over hele landet. For å unngå nye sosiale og geografiske skillelinjer, må evt. negative samfunnseffekter fanges opp og møtes.

Regjeringen legger følgende prinsipper til grunn i arbeidet med elektronisk handel:

9.Elektronisk handel vil bli drevet frem av markedet i form av produkter og tjenester som bedrifter og forbrukere vil etterspørre

10. Der myndighetene griper inn, må det skje i full åpenhet og dialog med de berørte parter

11. Reguleringene må være nøytrale i forhold til teknologi

En kombinasjon av myndighetsregulering og aktørenes egne virkemidler vil bidra til å etablere tillit til elektronisk handel. Et hensiktsmessig reguleringsregime er avhengig av internasjonal koordinering. Forholdet mellom nasjonalt regelverk og internasjonale regler blir sentralt. Norge vil delta aktivt i internasjonalt samarbeid.

Det har i det siste året vært et godt samarbeid mellom myndigheter og næringslivet i Fellesforumet for elektronisk handel. Regjeringen vil videreføre forumet i en ny periode, evt. med et justert mandat, og det skal legges større vekt på være pådriver for prosesser som skaper oppmerksomhet og resultater.


Kontaktperson: Underdirektør Jostein Håøy, tlf. 22 24 03 24

Lagt inn 11. juni 1999 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen